Fia született pénteken Aleksandar Vučić szerb államfőnek. A köztársasági elnök Twitter-üzenetében azt írta: „Ma este először kell megszakítanom államfői kötelezettségeimet, de ezt örömmel teszem, mivel Tamarának és nekem néhány perce fiunk született. ” A kisfiú Vučićék második fia és harmadik gyermeke.

Az államfő az örömhír miatt megszakította kazahsztáni látogatását és hazautazott Szerbiába. A korábbi tervek szerint a köztársasági elnök nyitotta volna meg szombaton a szerbiai pavilont a 2017-es Astana expon.

Aleksandar Vučić egy kazah hadiüzembe is ellátogatott

A rendezvénynek magyar érintettsége, illetve érdekeltsége is van: Magyarországnak fontos lehetőség az Asztanában szombaton megnyílt szakvilágkiállítás arra, hogy bemutassa a jövő energiájához kapcsolódó megoldásait – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kazah fővárosban a magyar pavilon megnyitóján.

Asztanában június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint száz ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak. Varga Mihály kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig – jelentette a Magyar Távirati Iroda. A magyar kormány stratégiai partnernek tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom – mondta Varga Mihály, aki az év egyik legjelentősebb gazdasági eseményének értékelte a világkiállítást.

Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter beszédet mondott szombaton, a magyar pavilon megnyitóján, az asztanai energetikai szakvilágkiállításon. A kazah fővárosban június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint száz ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak. (Balogh Zoltán felvételei / MTI)

A több mint négyszáz négyzetméteres magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája áll. Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, illetve komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. A kiállítók közül például az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat. A pavilonban szintén megjelenő Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több látogató kapjon kedvet magyarországi utazáshoz – mondta el a magyar nemzetgazdasági tárca vezetője.

Varga Mihály kiemelte, hogy helyet kapott a világkiállításon egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására. A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Úgy fogalmazott: minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokat köt össze, egyértelműen előnyös az érintett gazdaságok számára.

Népviseletbe öltözött táncosok a magyar pavilon megnyitóján az asztanai energetikai szakvilágkiállításon

Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete arról beszélt, hogy szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.

A magyar pavilon az asztanai szakvilágkiállításon