Szerdáról csütörtökre virradóra csőtörés következett be az oromhegyesi iskolaépület alatt, amit reggel vettek észre. Óriási mennyiségű víz gyűlt össze az ebédlőben, a tornateremben és a pincében, amit a falu önkéntes tűzoltói folyamatosan szivattyúznak ki. A főépület és a tornaterem közötti falakon óriási repedések keletkeztek.

Falunapkor itt még kézilabdáztak, most szombaton pedig ballagtak a végzősök

Mivel komolyabb veszély is fennáll, így az illetékesek megtiltották az épületegyüttes használatát.

Emlékeztetésül elmondjuk, hogy már 1988-ban, majd később a 2000-es évek elején is gondok voltak az épület alatti talajjal (homokos lösz), azonban kisebb beavatkozások elvégzésével stabilizálták az épület állapotát, de komolyabb intézkedésekre nem került sor.

Itt látható az az épületrész, ami összeköti a főepületet a tornateremmel

A csütörtök délutáni állapotok szerint valószínűsíthető, hogy az épületegyüttes alatti homokos lösz csúszása okozta a csőtörést. A kiömlő víz – amelynek mennyiségét  még csak megbecsülni sem lehet – hatására folyékonnyá vált a talaj, ami miatt a további csúszás felgyorsult. Ennek tudható be, hogy széles repedések alakultak ki a főepület és a tornaterem közöttí részen. Az egyes repedések szélessége a tíz centimétert is meghaladja.

At iskola vezetésének döntése értelmében pénteken, hétfőn és kedden (június 8-án, 11-én és 13-án) az oromhegyesi diákok részére a 13 kilométerre lévő oromi iskolában, a délutáni váltásában  fogják megszervezni a tanítást.
Mivel ma sem volt tanítás az iskolaépületben, ennek pótlását szerdán, június 13-án fogják megoldani az oromhegyesi középületekben (Faluház, helyi közösség nagyterme stb.).

A Zitzer Sportegyesület kis kézilabdázóinak az edzése elmarad, a legfiatalabbaknak (oromhegyesieknek és tóthfalusiaknak) meghatározatlan időre elhalasztják a szülői értekezletet, és a négynapos kézilabdatábort. Kérjük a szülőket és a játékosokat, figyeljék az internetes tájékoztatási eszközöket, valamint a Facebook-oldalakat, minden további fontos értestést ott fognak megtalálni.

Csütörtök esti értesüléseink szerint Magyarkanizsa község illetékes szakemberi a nap folyamán megkezdték a keletkezett károk felmérését, illetve  a lehetséges megoldások keressét, Nagy valószínűséggel a hét végéig erről is több információval szolgálhatunk. Úgyszintén értesítették a vagyon biztosítását végző társaság képviselőit, akiknek segítségére lesznek az általános iskola munkásai, a Tiszamenti Vízművek szakemberei és az önkéntes tűzoltók által készített fotó-, valamint videódokumentáció, amelynek egy részét az érdeklődők megtalálhatják az interneten is (https://www.facebook.com/dvd.tresnjevac/posts/575793576141501?hc_location=ufi).