A gennyes agyhártyagyulladás akár huszonnégy órán belül halált okozhat, főként a csecsemőknél – tudósított szerda esti híradójában az RTL Klub televíziós csatorna. A tudósítás az előző napi beszámoló folytatásaként készült, ugyanis Hevesen elhunyt egy héthónapos csecsemő, feltehetően agyhártyagyulladásban. A betegség két törzse ellen is van védőoltás, az egyik több mint százezer forintba kerül, a másik ingyenes, ez viszont hiánycikk a patikákban – hallhattuk a tévéhíradóban. A magyarországi Gyógyszerészeti Intézetnél azt mondták a stábnak, hogy már külföldről is rendeltek vakcinát, hogy legyen elég az országban.
Az RTL Híradó egyik nézője készítette a felvételt, amelyen egy mentőhelikopter szállt le a hevesi iskolához kedden reggel. A közeli gyermekorvosi rendelőben ekkor már több orvos próbált újraéleszteni egy féléves kisbabát. Végül nem tudták megmenteni. Az egyik gyermekorvos nyilatkozott híradónknak, de az arcát nem vállalta: „Egy óra tíz percnyi heroikus küzdelem után kénytelenek voltunk, a további életfunkciókat nem látva, abbahagyni az újraélesztést” – mondta. A járási tiszti-főorvos kedden azt mondta, hogy a csecsemő valószínűleg agyhártyagyulladásban halt meg.
A gennyes agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed, tavaly nagyjából negyvenen betegedtek meg Magyarországon, s kilencen belehaltak, főként két éven aluli gyerekek. Az RTL Híradóban áprilisban bemutatták, hogy a patikák kifogytak az ingyenes oltóanyagból. Idézték Pálffyné Poór Rita Erzsébet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet Módszertani és Egyedi Igénylések Főosztályának vezetőjét is, aki arról beszélt: „A tavalyi év végén a szomorú halálesetek miatt az oltási hajlandóság jelentősen megnövekedett. Természetes, hogy egyre inkább oltani kezdték a gyerekeket, de a felnőtteket is. Tehát tömegesen jelent meg az oltásra való igény.” Tavaly novemberben egy tizennyolc éves budapesti gimnazista halt meg a betegségben, decemberben pedig egy kétéves kisfiú Borsod megyében.
A Magyar Távirati iroda korábban azt írta, hogy a keddi, hevesi tragédia baktérium okozta járványos agyhártyagyulladás miatt történt. Ezt az információt a hírügynökség a füzesabonyi járás tiszti-főorvos nyilatkozatára alapozta. Dósáné Fekete Márta akkor azt közölte, hogy a háziorvos jelentette a halálesetet kora délelőtt, kiváltó okként pedig – a klinikai tünetek alapján – járványos agyhártyagyulladás (meningitis epidemica) kórokozóját jelölte meg. Mint mondta, munkatársai a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, a családtagokat antibiotikummal látták el. A vérmérgezéssel is járó baktériumfertőzésnek olyan gyors volt a lefolyása, hogy a szülők hiába rohantak orvoshoz a kicsivel, az életét már nem lehetett megmenteni.
A szülők elmondása szerint este semmi baja nem volt a gyermeknek, csak annyit észleltek, hogy éjszaka nyugtalanul aludt. Reggel kiütéseket láttak a testén, és azonnal a rendelőbe vitték – közölte a tiszti-főorvos. Az MTI úgy tudja, hogy a hathónapos kislány az eszméletét a rendelőben, vizsgálat közben veszítette el. Mentőhelikoptert hívtak hozzá – ennek megérkezését rögzítette az RTL Klub egyik nézője –, egy órán keresztül lélegeztették, de az állapota tovább romlott és már nem tudtak segíteni rajta.