Mint minden évben, az idén is igyekeztünk a – szerintünk – minőséget képviselő projektjeinkkel és programjainkkal részt venni az azokhoz kapcsolódó pályázatokon. Először a jogi személyenként beadott pályázatokat elemezem. Előző írásomban már írtam ezt-azt erről, de itt van a már majdnem végleges helyzet.

 

Oromhegyes Helyi Közösség

a) Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság
− Az Oromhegyesi Hírnök nyomtatásának résztámogatása; pályázott összeg: 225.000,00 RSD; megítélve: 50.000,00 RSD.
b) Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
− (Központi pályázati felhívás) Falusi önfenntartó sportcsarnok tervezésének résztámogatása; pályázott összeg: 3.000.000,00 HUF; megítélt támogatás: 0,00 HUF; indoklás: forráshiány.
− (Vajdasági regionális pályázati felhívás) Az Oromhegyesi Hírnök nyomtatott és virtuális változata megjelentetésének résztámogatása; pályázott összeg: 539.000,00 HUF; megítélt támogatás: 0,00 HUF; indoklás: forráshiány.

Oromhegyesi Faluház Alap

a) Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság
− Megemlékezés az 1992-ben Oromhegyesen lejátszódott háborúellenes megmozdulásról (emlékjelek állítása) projekt résztámogatása; pályázott összeg: 210.000,00 RSD; megítélve: 0,00 RSD; indoklás nélkül nem támogatott,
− Testvértelepülési találkozók résztámogatása; pályázott összeg: 600.000,00 RSD; megítélt összeg: 0,00 RSD; indoklás nélkül nem támogatott.
b) Tartományi Művelődési, Köztájékoztatási és a Vallásközösségekkel Való Együttműködési Titkárság
− A Kispiactól Oromhegyesig – lehetett bátran is félni – (1991-1992) könyv kiadásának résztámogatása a huszonötödik évfordulóra; pályázott összeg: 250.000,00 RSD; megítélve: 0,00 RSD; indoklás nélkül nem támogatott.
c) Magyarkanizsa község
− Emlékparkok létesítése projektum résztámogatása (civil projekt); pályázott összeg: 250.000,00 RSD; megítélt összeg: 0,00 RSD; indoklás nélkül nem támogatott.
− A Kispiactól Oromhegyesig – lehetett bátran is félni – (1991-1992) könyv kiadásának résztámogatása (művelődési projekt) a huszonötödik évfordulóra; pályázott összeg: 170.000,00 RSD; megítélve: MÉG NEM TUDJUK.
− Oromhegyes legjelentősebb, a 2017-es évben megtartásra kerülő ünnepei művelődési műsorainak résztámogatása (művelődési projekt); pályázott összeg: 230.000,00 RSD; megítélt összeg: MÉG NEM TUDJUK.
d) Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
− (Központi pályázati felhívás) Falunap és 25. évforduló megünneplése projekt résztámogatása; pályázott összeg: 2.954.800,00 HUF; megítélt összeg: 0,00 HUF; indoklás: forráshiány.
− (Vajdasági regionális pályázati felhívás) Balogh István: Virágot ültetni sisakba művének újra kiadása projekt résztámogatása; pályázott összeg: 506.000,00 HUF; megítélt összeg: 0.00 HUF; indoklás: forráshiány.

Zitzer Sportegyesület

a) Magyarkanizsa község
− Éves sportprogram résztámogatása; pályázott összeg: 120.000,00 RSD; megítélt támogatás: 0,00 RSD (?); nincs hivatalos értesítés, de kiszivárgott információk szerint nem támogatják.
− Különleges sportprogram résztámogatása; pályázott összeg: 135.000,00 RSD; megítélt támogatás: 0,00 RSD (?); nincs hivatalos értesítés, de kiszivárgott információk szerint nem támogatják.
d) Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
− (Központi pályázati felhívás) Használt 8 vagy 9 személyes mikrobusz beszerzése projekt résztámogatása; pályázott összeg: 2.500.000,00 HUF; az értékelés szerint érvénytelen (sajnos, indokolt).
− (Vajdasági regionális pályázati felhívás) A Zitzer Sportegyesület alaptevékenységnek támogatása 2017-ben projekt résztámogatása; pályázott összeg: 594.000,00 HUF; megítélt támogatás: 0,00 HUF; indoklás: forráshiány.

Mindenkinek tudnia kell, hogy legyen az önkormányzati, tartományi vagy köztársasági pályázat, minden egyes témában a Magyar Nemzeti Tanácsnak kell állást foglalnia, azaz a pályázat kiírójának el kell juttatnia egy dokumentumot arról, hogy szerinte kinek kell odaítélni a támogatást. Ennek függvényében érdekes megvizsgálni a megjelentetett eredményeket, mert ott – ezek szerint – a Magyar Nemzeti Tanács javaslatában támogatott projektek találhatók csak.
Javaslom az olvasóknak, ellenőrizzék ezeket a végzéseket:

a) Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság
http://www.puma.vojvodina.gov.rs/dokumenti/Konkursi/2017/visejezicnost/Rezultati.pdf.
b) Tartományi Művelődési, Köztájékoztatási és a Vallásközösségekkel Való Együttműködési Titkárság
http://www.kultura.vojvodina.gov.rs/Konkursi/rez_kult_17/nacion_manjine17.pdf.
c) Magyarkanizsa község
http://www.kanjiza.rs/ujlap/site/index.html?id=1217 (civilek, a többi ismeretlen).
d) Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Központi pályázat
http://bgazrt.hu/_dbfiles/blog_files/5/0000015985/Kozponti_palyazatok_eredmenyei_2017.pdf.
e) Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Vajdasági pályázat
http://bgazrt.hu/_dbfiles/blog_files/9/0000015989/Vajdasagi_regionalis_palyazatok_2017.pdf.

Mivel én már átnéztem, sok érdekességre leltem, de kíváncsi vagyok, vajon mások is észreveszik-e azokat. Számomra sokkal bosszantóbb, hogy a pályázati eredményeknél hiányzik a teljes és a valós tájékoztatás. Minden egyes végzés tartalmaz egy klauzulát, ami arról rendelkezik, hogy végleges, nincs helye a fellebbezésnek, senkinek nincs lehetősége, hogy betekintést nyerjen a benyújtott pályázatok elbírálási folyamatába, habár biztosan sokan kíváncsiak lennének itt nálunk, a Délvidéken, hogy a Magyar Nemzeti Tanács hogyan és mi alapján véleményezte, majd rangsorolta a beérkezett pályázati dokumentációkat.
Tudok említeni egy tényt, ami bizonyítja, hogy itt valami nincs rendben.
A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a pályázat lejárta után arról értesítette az Oromhegyei Faluház Alapot, hogy kizárták a pályázatból, mivel nem elégíti ki a feltételeket. Fellebbezésünk után, mivel bizonyítani tudtuk, hogy az alapot Oromhegyes Helyi Közösség hozta létre, megkaptuk a választ, hogy jogunk van pályázni. Csakhogy a válasz keltezésének másnapján megszületett a döntés a pályázatokról, ami azért gyanús, mert ezek szerint a mi pályázati dokumentációnkat (az idő rövidsége miatt) nem véleményezte a Magyar Nemzeti Tanács, ebből pedig csak az következhet, hogy a titkár… (találják ki, hogy mit csinált!).

Mindebből én igencsak furcsa következtetéseket vontam le:

A) Úgy tűnik, az oromhegyesi nők által kezdeményezett háborúellenes megmozdulás semmilyen jelentőséggel nem bírt 1992-ben, így az arról való megemlékezés támogatása nem lehet a délvidéki/vajdasági magyar nemzeti közösség érdeke. Az, hogy tavaly a BGA Zrt. jóváhagyta a támogatást a megmozdulásról készült videofilmek iker DVD-ken való kiadásáért merő véletlen volt (de a rosszmájúak arra is gondolhatnak, hogy a választások előtt minden szinten mások voltak tisztségben, ők pedig nem tudták megállapítani, mi is a nemzeti érdekünk).
B) A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság hibáját (hogy támogatta – igaz, aprópénzzel – a környékünkön egyetlen, több mint nyolc éven keresztül kiadott kétnyelvű települési havi kiadványt), a BGA Zrt.-nek kellett kiküszöbölni, nehogy már elbízzák magukat az oromhegyesiek. Ezek szerint a Magyar Nemzeti Tanács is első esetben jóváhagyta a támogatást, a másodikban pedig ellentétesen döntött (ezt hívják elvszerűségnek?).
C) Nem csoda, hogy a Zitzer SE pályázatait nem támogatta senki, hiszen mit képzelnek ezek ott, a faluban, képesek leány kézilabda utánpótlást nevelni, ráadásul az így összeállt csapatokat pedig Magyarország Gyermek Kézilabda Bajnokságában versenyeztetik. Hiába magyarázkodnak, hogy Oromhegyes lakosságának több mint kilencven százaléka kettős állampolgár (még a szerb nemzetiségűek is), azaz a kézilabdázó leányok rendelkeznek szerbiai és magyar állampolgársággal is, nemcsak tilos támogatni őket, meglehet, még be is kellene tiltani az ilyen egyesületet.