Hiába ígérgeti folyamatosan Aleksandar Vučić köztársasági elnök, Szerbia továbbra is távol van a tejjel-mézzel folyó Kánaántól, s legalábbis a fizetések nagyságában – egy kivételével – az összes egykori jugoszláv tagköztársaság mögött kullog: csak Macedóniában alacsonyabbak a havi juttatások, mint Szerbiában.

 

A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovéniában a legmagasabbak a bérek, a havi átlagjövedelem ezerharminc euró. A második helyezett Horvátországban hétszázötven eurós az átlagfizetés, de itt az egyetemi végzettség is sokat jelent a bérszínvonalban: a diplomásoknak huszonhárom százalékkal magasabb a bérük, mint az országos átlagfizetés, és ötven százalékkal többet, mint azok, akik középiskola végzettséggel rendelkeznek.
Montenegróban az utóbbi években jelentősen megnövekedett az átlagbér: 2006-ban még csak 282 euró volt, az idén áprilisban azonban már 512. Bosznia-Hercegovinában átlagban havonta kicsivel több mint négyszázharminc eurót keresnek a dolgozók.
Szerbiában mindössze négyszázöt euró az átlagfizetés.  A lista utolsó helyén Macedónia áll, ahol mindössze háromszázhetven euró a havi átlagjövedelem.