„Köszönjük, hogy az alábbi anonim kérdőív kitöltésével hozzájárulsz az Ostrakon Egyesület és Szakkollégium külhoni magyar fiatalok magyarságképét felmérő kutatássorozatának sikeréhez. Célunk, hogy megismerjük határon túli magyar kortársaink gondolatait e témában, átfogó képet mutathassunk be a 15-35 év közti generációk álláspontjáról, és ez alapján ötleteket, javaslatokat fogalmazhassunk meg azzal összefüggésben, milyen megközelítésből lehetne hatékonyan támogatni a külhoni magyar közösség identitásának megőrzését.”

A fenti idézet az Ostrakon Hallgatói Szervezetért Egyesület és az Ostrakon Szakkollégium kérdőívének nyitó oldalán olvasható. Mint a szerkesztőségünknek küldött levelükben írják, az Ostrakon a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Szakkollégiumból kinőtt ifjúsági szervezet.
A hallgatói közösség a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetével együttműködve a Bethlen Gábor Alap támogatásával végez kutatást, amely a tizenöt és harmincöt év közötti magyar ifjúság identitásával, magyarságképével foglalkozik. Első körben a Felvidéken végeznek felmérést, de mint írták, a későbbiekben a kutatást folytatni szeretnék a Délvidéken és Kárpátalján is, ezért kerestek meg bennünket. A végső céljuk az MTA Mozaik, illetve GeneZYs címen megvalósult korábbi kutatásainak kiegészítése és aktualizálása.

Akinek kedve van hozzá, ITT töltheti ki a kérdőívet.