Szerbia katonailag semleges marad, de a NATO a legerősebb garanciája annak, hogy a koszovói szerbek biztonságban éljenek – jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter.

 

„Szeretnék teljesen őszinte lenni, mi jelenleg is együttműködünk a NATO-val, különféle témákban közösen dolgozunk, olyan mértékben, amennyire ez a Szerb Köztársaság érdeke” – jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter a Pink televíziónak adott nyilatkozatában. Mint mondta, ilyen jellegű együttműködés hiányában kétségessé válna az is, hogy Szerbia garantálni tudja-e a koszovói szerbek biztonságát. A szerb belügyminiszter úgy értékelte, hogy erre a prištinai vezetésben egyáltalán nincs meg a hajlandóság, ezért az országnak egy olyan szervezetre kell támaszkodnia, amely képes garantálni az ott élő emberek biztonságát.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szerbia a NATO tagjává szeretne válni – fogalmazott Nebojša Stefanović, aki Ausztriát említette példaként, mint egy olyan semleges országot, amelyet NATO-tagállamok vesznek körül. Felhívta a figyelmet arra is, hogy több európai uniós tagállam sem tagja a NATO-nak, akárcsak a legfejlettebb országok egy része sem. „Szerbia lakossága ezt nem akarja, mi ezt nem akarjuk, és feltételezem, hogy senki sem engedne be a szívesen a saját szövetségébe olyasvalakit, aki ennyire egyértelműen kimondja, hogy katonailag semleges akar maradni” – mondta a miniszter.