Több incidens is történt a szerdai nap folyamán Belgrádban, Aleksandar Vučić beiktatásának mellékzöngéjeként.

Mint arról korábbi tudósításunkban már beszámoltunk, a Terazijén összeverekedtek a hatalom és az ellenzék szimpatizánsai.

„Az elnökötök szeret benneteket”

Nem mindennapi körülmények között tette le Aleksandar Vučić a köztársasági elnöki esküt szerdán délben. Volt itt utaztatás (napidíjért, természetesen), verekedés a hívek és ellenzők között, meg minden más is, ami nem igazán jellemző egy parlamentáris demokráciára, legalábbis a világ kulturáltabb régióiban.

Ezzel azonban az incidenseknek nem szakadt vége, Lidija Valtnert a Danas újságíróját a parlament épülete előtt támadták meg, miközben egy férfival készített beszélgetést, akit azért távolítottak el az épület előtti nagygyűlésről, mert kormányellenes transzparens volt nála, a Belgrádi Rádió újságírónőjét pedig az aluljáróban lökdösték, amikor azt igyekezett megtudni, ki helyezett ott el kordont és ezzel megakadályozta az ott lévők kijutását.

Lidija Valtner elmondta, miközben riportalanyával beszélgetett, aki „Elvettétek a nyugdíjamat, a lakásomat, mi lesz a következő? feliratú transzparenst vitt. Ekkor két nagy termetű férfi lépett oda hozzá, fekete pólóban, akik elrángatták onnan a tüntetőt. A férfi tiltakozott és kérte engedjék el a torkát, mert megfullad. Az újságírónő ezt mobiltelefonjával rögzítette, amikor a haladó párt egy aktivistája megfenyegette őt, hogy elveszi a telefonját, amire kísérletet is tett. A haladó szimpatizánsok a Pionír park felé lökdösték őket, ahol egy civil ruhás rendőr is jelen volt, aki végignézte, hogy rángatják, lökdösik őket, de nem tett semmit.

A civil ruhás rendőr a két támadót kérdezte meg, hogy mi történt, akiket nem is azonosított, ezért nem kizárt, hogy ők is rendőrök. Valtner elmondta, látta őket korábban a Terazijén történt incidens során is, valószínűsíthetően az a feladatuk, hogy megakadályozzák a parlament megközelítését a hatalom kritikusai részére.

A Danas bejelentette, bűnvádi feljelentést tesz a szervezők ellen. Mint közölték, felvételeik vannak a támadókról, amelyeket átadnak az illetékes szerveknek.

(Fotó: N1)

FRISSÍTÉS: Az Insajder és a VICE oknyomozó portálok újságíróira és fotóriportereire is rátámadtak, akik azt a csoportot fotózták, akik egy Vučić-ellenes transzparenst vertek szét. A rendőrség tétlenül nézte az egészet.