Az iraki keresztény közösségeknek nagy szükségük van a szolidaritásra, és meg kell találniuk azokat, akik segíteni tudnak nekik az Iszlám Állam által lerombolt települések újjáépítésében – mondta Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárka kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen.

 

A káld pátriárka azután találkozott újságírókkal, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel ötszáznyolcvanmillió forint értékű támogatásról írt alá megállapodást az iraki Tell-Aszkuf lakóházainak helyreállításához. Elmondta: az Irakban élő keresztények az erőszakra nem válaszolnak erőszakkal és nem akarnak önálló államot sem, csak békében, biztonságban szeretnének élni, őrizni akarják hagyományaikat, közösségeiket – jelentette a Magyar Távirati Iroda.
Bashar Matti Warda erbíli érsek arról beszélt, hogy sokan igyekeznek támogatni őket, de kevesen teszik meg azt, amit a magyarok: elmennek hozzájuk, kérdezősködnek, és azzal segítik őket, amire valóban szükségük van. A látogatás és a támogatás egyaránt reményt ad az otthonukból elüldözött embereknek a hazatérésre – mondta.
Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: hónapokon belül újjá kell építeni a lerombolt településeket ahhoz, hogy maradjon remény a visszatérésre. Azok ugyanis, akik a térségben élnek menekültként, még hazamennek, Amerikából vagy Új-Zélandról azonban már aligha fognak visszatérni az emberek.
Fontos határidőnek nevezte a szeptemberi iskolakezdést, hiszen a családok tanév közben már nem fognak hazatérni, ha a gyerekeik máshol elkezdték az iskolaévet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az iraki vendégeivel: Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárka (középen) és Basár Matte Varda erbíli érsek (balra) az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról szóló egyezményt írt alá kedden a magyar kormányfővel az Országházban (Bruzák Noémi felvételei / MTI)

Hölvényi György ismertette: Moszultól északra tizennégyezer házat kell újjáépíteni, Tell-Aszkuf településen pedig körülbelül háromszázat. A magyar kormány segítségéből reményeik szerint több mint kétszáz házat újítanak majd fel, tehát „gyakorlatilag rendbe tesznek egy települést”.
Szalar Kajo, Tell-Aszkuf újjáépítéséért felelős megbízott azt mondta, hogy a településen már felmérték és három csoportba sorolták a megrongálódott épületeket. Az elsőbe a néhány száz dollárból felújítható házak, a másodikba a súlyosan megrongálódott, a harmadikba pedig a teljesen megsemmisült épületek kerültek, amelyek helyett újat kell építeni.

Nyitóképünkön: Orbán Viktor és Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárka az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról szóló egyezmény aláírása után