A nyugati értékek lerombolójának nevezte Donald Trump amerikai elnököt Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, kancellárjelöltje kedden Berlinben. Az SPD szövetségi parlamenti frakciójának ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az amerikai elnök stratégiája a tolerancia, a tisztelet és a népek kölcsönös megbecsülésen alapuló együttműködése ellen irányul.

 

A „felfegyverkezés ideológiáját” valló amerikai elnöknek „útját kell állni” – mondta Martin Schulz. Thomas Oppermann frakcióvezető hangsúlyozta, hogy „új helyzet” alakult ki Donald Trump keddi Twitter-bejegyzésével, amely azt jelenti, hogy az amerikai elnök „politikai ellenfelet lát Németországban”. Oppermann az amerikai elnököt és a koalíciós társ CDU/CSU vezetőjét, Angela Merkel kancellárt egyaránt bírálva megjegyezte: a német-amerikai kapcsolatok túl fontosak ahhoz, hogy a konfliktusokat „sörsátras beszédekben és a Twitteren játsszák le”.
Hasonlóan fogalmazott az SPD-s külügyminiszter, Sigmar Gabriel is, aki szerint a két ország kapcsolatához „nem méltó, hogy sörsátrak és a Twitter révén kommunikáljunk” – jelentette a Magyar Távirati Iroda. A német külügyminiszter bolgár kollegájával, Ekaterina Zaharievával folytatott tárgyalása előtt tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a német-amerikai kapcsolatok nehéz szakaszban vannak, de ez véget ér majd, mert az Egyesült Államok „régebbi és nagyobb, mint a mostani konfliktusaink”.
A feszültség a napokban, Donald Trump első európai útja révén erősödött fel. A NATO brüsszeli csúcstalálkozóján és a világ legnagyobb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek olaszországi tanácskozásán a szabadkereskedelemtől a klímavédelemig egy sor ügyben véleménykülönbségek mutatkoztak. Angela Merkel vasárnap egy bajorországi sörsátorban mondott beszédében az általa levont tanulságot összegezve kiemelte, hogy Európának saját kezébe kell vennie a saját sorsát, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az Európai Unióból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért”.
Az amerikai elnök kedden megismételte bírálatát. Twitter-bejegyzése szerint „TETEMES külkereskedelmi hiányunk van Németországgal szemben, plusz JÓVAL KEVESEBBET költenek a kelleténél a NATO-ra és a hadseregükre. Ez nagyon rossz az Egyesült Államoknak. Ez meg fog változni” – írta Donald Trump.