Aleksandar Vučić, Szerbia leköszönő miniszterelnöke és megválasztott államfője kijelentette, hogy három jelöltje van, aki az utódja lehetne a kormányfői poszton. Nyilvánvalóvá tette azt is, hogy az országot ő nem vezeti be a NATO-ba…

 

„Nincs jogom heves érzelmekre. Mint amikor kutyát tart az ember, s fél év múlva, két év múlva már nehezére esik hosszabb időre elutazni, mert hiányzik neki a jószág. Lehet, hogy néhányan most örülnek, hogy kevesebb lesz a fegyelem, kevesebb az emelt hang, de valószínűleg nekik sem mindegy. Nekem tényleg nem mindegy” – így beszélt Aleksandar Vučić, Szerbia leköszönő miniszterelnöke és megválasztott köztársasági elnöke a holnapi államfői beiktatásáról a Pink televízió keddi műsorában.
Mint mondta, azért jelöltette magát a posztra, amelyet holnap foglal el, „nehogy visszatérjünk a múltba, s hogy a hatalomba se térhessenek vissza azok, akik csak rombolták és tönkretették ezt az országot”. Sejtette azt is, hogy mandátuma idején több felől is igyekeztek nyomást gyakorolni rá, de erről majd csak akkor beszél, ha eljön az ideje – tette hozzá. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket értékelve jelezte, hogy a Szerb Haladó Párt jelenleg a lakosság ötvenöt százalékának támogatását élvezi.
A NATO-tagságra vonatkozó kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy „Szerbia nem jelezte csatlakozási szándékát”. Részt vettem a NATO-csúcson, ahol mindenkinek elmondtam, hogy nincsenek ilyen szándékaink – mesélte az utolsó hivatali napját töltő miniszterelnök. „Ők mindig előbb azt várják, hogy elmondd, mit szeretnél, majd csak ezután ismertetik az álláspontjukat. Nekünk az a szándékunk, hogy megőrizzük katonai önállóságunkat, nem szeretnénk katonai blokkok tagjai lenni” – mondta Aleksandar Vučić, aki ezzel indokolta azt is, hogy kormánya miért költött szokatlanul sokat védelmi fejlesztésekre.
A leendő köztársasági elnök szerint három megoldás is szóba jöhet arra, hogy ki követi majd őt a kormányfői székben. „Az egyik lehetőség, hogy valaki a haladók közül legyen az új miniszterelnök. A másik lehetőség a szocialista párt, vagyis Ivica Dačić. Velük nagyon jó bizalmi viszonyt alakítottunk ki. Hálás vagyok nekik a támogatásukért. A harmadik megoldás az lehet, hogy olyasvalaki kövessen, aki nem tagja egyik pártnak sem. Ilyen tekintetben tehát három jelölt jár a fejemben” – mondta Aleksandar Vučić a Pink televíziónak. Jelezte azt is, hogy döntéséről június 11-én vagy 12-én nyilatkozik majd a nyilvánosság előtt.