Kormányfői búcsúinterjút adott a szerdán államfői székbe átülő Aleksandar Vučić udvari tévéjének, a Pinknek, amelyben jövőbeni tervei kapcsán a prioritások közé sorolta az elnökválasztások módosítását is.

„Nem tudok minden problémát megoldani, több időt szánok a stratégiai kérdésekre, mint amilyen az alkotmány, Koszovó és az oktatás. A társadalom számára nehéz és fájdalmas kérdéseket kell megnyitnunk, Koszovó és az alkotmány kérdését, első helyen az elnökválasztással” – mondta a stúdióban.

Ha már Vučić számára az elnökválasztás módosítása szerepel első helyen, annak irányát nem nehéz kitalálni. Nyilvánvalóan nem arra készül, hogy akkor, amikor elfoglalja az államfői tisztséget, csökkentteti a parlamenttel saját jogköreit, sokkal inkább az ellenkezőjére, tehát úgy néz ki tervei szerint Szerbia átalakulna elnöki rendszerré. Illetve, mivel az elnökválasztásról beszélt, az sem kizárt, hogy Vučić kivenné a nép kezéből ezt a nehéz feladatot és a jövőben a parlament választaná meg az államfőt.

A térségben már van néhány példa erre, elég csak Putyint és Erdoğant említeni. De persze, Szerbia osztozik az európai demokratikus értékekben és az unió teljes jogú tagja szeretne lenni.