Minden tevékenységét a magyar fővárosban végzi a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017/2018-as tanévben – jelentette be a felsőoktatási intézmény elnök-rektora kedden, a budapesti sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff közölte, hogy a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott a múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével. „Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk” – mondta Michael Ignatieff. Hozzátette: reményeik szerint mihamarabb olyan hosszú távú megállapodás születhet, amely lehetővé teszi a CEU Budapesten maradását.

 

A magyar kormány térfelén pattog a labda, arra várunk, hogy konstruktív tárgyalásokat folytassanak New York állammal – értékelte a jelenlegi helyzetet az elnök-rektor, aki jelezte azt is, hogy nem tapasztaltak visszaesést a jelentkezések számában. Gyors megoldásra van szükség ahhoz, hogy jövőre is változatlanul tudjunk diákokat toborozni – idézte Ignatieff szavait a Magyar Távirati Iroda. Ezt ugyanis az egyetem a mostani formájában már nem fogja tudni megtenni a módosított felsőoktatási törvény értelmében.
Michael Ignatieff egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az elmúlt két hónapban tanúsított ellenállásnak hála most erősebb pozícióban vannak, mint amikor a parlament elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását. Mint fogalmazott, nem csupán a CEU, hanem az összes magyarországi egyetem szabadságáért küzdenek. Súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy a kormány halogatással vagy a törvényi környezet további szigorításával ráveheti a CEU-t a Budapestről való távozásra – mondta az elnök-rektor, aki szerint a magyar főváros a világ lehető legjobb helye egy egyetem számára.

Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora (középen) az egyetem sajtótájékoztatóján a CEU épületében, Budapesten, 2017. május 30-án. Mellette Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes és Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes. (Balogh Zoltán felvételei / MTI)

„Az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennünk, hogy kötelezettségeink vannak a várossal és az országgal szemben. Maradnunk kell, ameddig csak lehet” – hangsúlyozta Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese, aki szerint bár a CEU-nak nincs hatása sem a tárgyalásokra, sem az Alkotmánybíróság vagy a Velencei Bizottság állásfoglalására, illúzió lenne azt gondolni, hogy meg lehet oldani a kérdést az egyetem szempontjainak figyelembevétele nélkül. Az elmúlt hetekben rendkívüli segítséget kaptak a magyar társadalomtól, a magyar és a nemzetközi felsőoktatás képviselőitől és a Magyar Tudományos Akadémiától is. Mint mondta, arra kérték a kormányt, hogy pontosan definiálja, milyen oktatási tevékenységet kellene végezniük New York államban a módosított felsőoktatási törvény értelmében, de nem kaptak egyértelmű választ.
Michael Ignatieff bejelentette, hogy június 22-én nemzetközi konferenciát rendeznek az akadémiai szabadság kérdéséről, a tanácskozás főszónoka Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író lesz. Az egyetem tanévzáróján pedig Joachim Gauck volt német elnök veszi át az intézmény Nyitott Társadalom Díját – jelentette a távirati iroda.