Itthoni és külföldi olvasóik és barátaik adományaiból sikerült összegyűjteni a teljes összeget az Autonómia hírportálnak, így ki tudja fizetni az elvesztett bírósági per költségeit – közölte a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV). A pénzt öt munkanap alatt sikerült összegyűjteni.

Mint arról mi is beszámoltunk, a hírportált Danijel Kulačin perelte be, a belgrádi Felső Bíróság a keresetet elvetette, azonban a Fellebbviteli Bíróság megmásította ezt az ítéletet, így a portálnak 400 ezer dináros bírságot kell fizetnie.

Az NDNV közleményében kiemeli, büszkék és hálásak, amiért olvasóik és barátaik felismerték munkájuk és a sajtószabadság jelentőségét, amit egyben felelősségnek és felszólításnak értékelnek, hogy a jövőben még odaadóbban és lelkiismeretesebben végezzék munkájukat a szakmai és etikai szabályokkal és a közérdekkel összhangban.

Az egyesületnek semmi kételye nincs afelől, hogy a hatalom továbbra is nyomást gyakorol majd a kevés számú szabad médiumra, minden rendelkezésére álló eszközzel élve, hogy azokat elfojtsa és megszüntesse, mert a médiasötétség megmaradásuk előfeltétele.

Az Autonómia sikeres kampánya nem csak az ő és az NDNV illetve barátaik és olvasóik sikere, hanem a polgárok győzelme is az elnyomó rezsim felett – írják közleményükben.

„A józan ész megcsúfolása”

„A szerbiai rezsim minden eszközt bevet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az Autonómia civil portál működését, ezért most arra kényszerülünk, hogy az Önök, olvasóink segítségét, anyagi támogatását kérjük, mert ez az egyetlen esélyünk a fennmaradásra” – áll az autonomija.info hírportál nyilvános felkérésében.