Már láthatóak a nemrégiben született vörös óriáskenguruk (Macropus rufus) a Nyíregyházi Állatparkban – jelentette a Magyar Távirati Iroda. A jelenleg még az anyjuk zsebében élő két, három és fél hónapos kölykökkel együtt már hét tagot számlál a Magyarországon csak Nyíregyházán látható kengurucsapat – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője.

 

A Nyíregyházi Állatparkban három éve élnek vörös óriáskenguruk, az eddig egy ivarérett hímet és négy nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben két nősténynek is született kölyke. Valamennyi kengurufaj jellemzője, hogy az utód nagyon fejletlenül jön a világra, a szőrtelen és a kevesebb mint egy dekagramm súlyú kis kenguru hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, a szeme még nem nyílt ki. Születés után az apróság viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé.
A következő hetven napban az anyja zsebében él, százötven naposan már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre és fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül, végül kétszáznegyven naposan végleg elhagyja azt.

Három és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban 2017. május 29-én. A világ legnagyobb erszényes állatai (Macropus rufus) Magyarországon csak Nyíregyházán láthatók. (Balázs Attila felvételei / MTI)

Ausztrália ikonikus állata a kontinens belső, vízben szegény területein honos és a világ legnagyobb ma élő erszényes állatának számít. Míg a nőstények körülbelül negyven kilogrammosak, a hímek akár kilencven kilogramm testtömegűek is lehetnek. Táplálékuk általában fűfélékből áll, de cserjék leveleit egyaránt fogyasztják.
Táplálékban gazdag időszakokban akár száz egyedből álló csoportokban is élhetnek és akár óránkénti ötven kilométeres sebességgel is képesek ugrálni.