Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel- és külföldi légijáratok fedélzetére – erről beszélt John Kelly belbiztonsági miniszter a Fox televíziónak adott interjúban. Mint mondta, a kormányzat azt tervezi, hogy a repülés biztonsága érdekében „megemeli a korlátokat”, és nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

 

„A terroristák annak a megszállottjai, hogy repülés közben robbantsanak fel egy gépet, kiváltképp, ha az amerikai járat és tele van amerikai utasokkal” – fogalmazott Kelly. Mint mondta, „valós, és nagyon kifinomult módszerek miatti fenyegetettségről” van szó. A laptopok betiltásáról szólva elmondta: a kézipoggyászok átvilágításánál jól látható, hogy mi van a csomagban, tehát látható a laptop is, ám az már nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit. Kelly hangsúlyozta, hogy a laptopok betiltása csak egyike a várható megszigorított intézkedéseknek, és bevezetésük időpontjáról még nem született döntés.
Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) egyébként egyes amerikai repülőtereken már megkezdte az új ellenőrzési módszerek kipróbálását, márciusban pedig már tíz repülőtérről – köztük az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország reptereiről – érkező járatokon betiltotta a nagyobb elektronikus szerkezetek fedélzeti szállítását.

Nyilvánosságra került hírszerzési jelentések szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelhet meg merényleteket, elsősorban amerikai repülőjáratokon – jelentette a távirati iroda. Ezt – mint Donald Trump amerikai elnök a washingtoni tárgyalásaikon elmondta az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak – az Iszlám Állam szervezetébe beépült izraeli hírszerzés derítette fel.