Szerbia még mindig nem nyugodott bele Koszovó státusába, ezért Belgrád és Pristina között ismét kiéleződött a viszony, de ugyanez mondható el a Boszniával fennálló kétoldalú viszonyról. A forgatókönyv ismerős: Szerbia önmérsékletre int, a helyi szerb vezetők beszélnek elszakadásról, referendumról. Közben Macedóniában is politikai válság van, a napokban derült ki, hogy Belgrádnak ehhez is volt némi köze. A helyzet még korántsem oldódott meg. Montenegró napokon belül a NATO teljes jogú tagállama lesz, amit Moszkva nemtetszéssel figyel, miközben a tavalyi puccskísérlet ügyére sem derült még fény.

Mindez vészesen emlékeztet a kilencvenes évek elejére és Jugoszlávia szétesésére.

Ha valaki esetleg elfelejtette volna, hogyan is kezdődött az a vérengzés, aminek nyomán halott kiskatonák, hiperinfláció és teljes elszigetelődés és elszegényedés következett, különösen pedig, hogy kik voltak a legfőbb politikai szereplői, azok most felidézhetik. Akik meg esetleg akkor még túl fiatalok voltak, ők sok mindent megtudhatnak a Jugoszlávia halála című dokusorozatból.

A Jugoszlávia halála (The Death of Yugoslavia) a BBC által készített dokumentumfilm sorozat, amelyet első alkalommal 1995-ben mutattak be. Témája Jugoszlávia szétesése és az emiatt kitört háborúk, amelyek a sorozat készítésekor még tartottak. A sorozat különlegessége többek között, hogy a szerzők néhány, első ízben itt látott felvétel mellett nagyszámú interjút is készítettek olyan politikai és katonai vezetőkkel, mint Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Franjo Tuđman és Alija Izetbegović. Később éppen ezeket használta fel bizonyítékként a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A sorozat eredetileg négyrészes volt, a két utolsó epizódot, amelyek a háború befejezését és a daytoni békefolyamatot mutatja be, utólag rögzítették.

A hat epizód most megtekinthető a SZMSZ tévén:

  1. rész: Bevezetés a nacionalizmusba

  1. rész: Út a háború felé

  1. rész: Függetlenségi háborúk

  1. rész: A pokol kapuja

  1. rész: Biztonsági zóna

  1. rész: Amerikai béke