Lazar Ristovski, az ismert vajdasági színész kezdő és fiatal filmeseknek szervez fesztivált a szülőfalujában, a Verbászhoz tartozó Sóvén (Ravno Selo), ahol egy évvel ezelőtt leégett a művelődési ház. A művész 2016 júliusában, az Egy masiniszta naplója (Dnevnik mašinovođe) című filmjének a művelődési ház maradványai és üszkös falai közt megtartott bemutatóján döntötte el, hogy valamiképpen hozzájárul az épület újjáépítéséhez.

Az egy évvel ezelőtti végzetes éjszaka: Sóvé lángban álló művelődési háza

A háromnapos filmfesztivál június 23-án kezdődik, a rendezvényen fiatal és kezdő filmeseknek és középiskolásoknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Az elképzelések szerint az első Sóvéi Filmfesztiválon öt elsőfilmes alkotó munkáját mutatják be.

Sóvé egykori református és evangélikus temploma egy 1925-ben készült felvételen – ma már egyik sem áll

„Sóvé a gyermekkorom része, s az, aki megfeledkezik gyermekkoráról, a jövő számára sem létezik. Szeretném, hogy a szülőfalumban és a régióban élő fiataloknak szebb jövőjük legyen, és ezért ezzel a fesztivállal kitárjuk a kapukat ez a szebb jövő felé” – nyilatkozta a jugoszláv és a szerb kinematográfia legendás alakja. Ristovski ötletét a tartományi művelődési titkárság és a szerb művelődésügyi minisztérium is a támogatja.

A sóvéi pravoszláv templom még ma is áll

Lazar Risztovszki 1962. október 26-án született a dél-bácskai faluban. A tanítóképző befejezése után több mint hetven játékfilmben és televíziós sorozatban szerepelt, de játszott európai és amerikai filmekben is. Több hazai filmben nyújtott emlékezetes alakítást, de játszott a Casino Royale című James Bond-filmben és a November Man című amerikai thrillerben is.

A Lazar Ristovski főszereplésével készül Tako se kalio čelik című Želimir Žilnik-film videokiadásának borítója

 

Nyitóképünkön: Lazar Ristovski a Tako se kalio čelik című Žilnik-film egyik jelentében.