A Demokrata Párt (DP) tartományi bizottsága keményen bírálta a tartományi hatalmat, amely a vajdasági költségvetésből hárommillió dinárt (25 ezer eurót) hagyott jóvá Lazar Ristovski színész Zilion film nevű magáncégének. A DP szerint ez nem más, mint hálapénz, amiért az elnökválasztási kampány során a színész Aleksandar Vučić legnagyobb támogatója volt.

„Az összeget Aleksandar Vučić leghangosabb népszerűsítőjének hagyták jóvá, s ezt a tényt nem lehet úgy bemutatni, mint egy véletlenszerű dolgot, mivel ez egy újabb bizonyítéka annak, hogyan vezetik ma Vajdaságot és a Szerbiát” – áll a Demokrata Párt közleményében.

A filmkészítéssel foglalkozó magáncégek támogatására szánt pénzek közül a tartományi költségvetésből a Zilion film hárommillió dinárt kapott, vagyis a teljes összeget Ristovski cégének adták oda. Nem meglepő, hogy a kulturális pályázatok közül messzemenően ez a magáncég kapta a legtöbb pénzt – olvasható a közleményben, amelyben példákat is hoznak fel: az újvidéki, hagyományos Cinema City Fesztivált a tartomány 400 ezer dinárral támogatja, ami hét és félszer kevesebb annál az összegnél, amit Ristovski kapott. Mi pedig csendben hozzátesszük, hogy a negyvenéves múltra visszatekintő Tanyaszínház pályázatára az illetékes bizottság egy lyukas garast sem hagyott jóvá.

A DP nem szeretné megkérdőjelezni Lazar Ristovski tehetségét és eddigi munkásságát, de a párt azt is közölte, nem akarják elhallgatni a tartományi pénzekkel történő visszaéléseket, mivel a vajdaságiak pénzét osztják szét.

„A Szerb Haladó Párt ilyen módon mondott köszönetet Ristovskinak, aki támogatta az SZHP kampányát. A számlát a kultúra és Vajdaság polgárai állják” – áll a közleményben.

A tartományi titkárság nem támogatja a Tanyaszínház idei előadását

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Tanyaszínház, amely nyáron a Moliére által írt Képzelt beteg című előadással járja majd körbe Vajdaságot. A társulat annak rendje és módja szerint be is adta a kérelmét a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság által kiírt pályázatra.