Barack Obama volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki ellátogatott Hirosimába, 2016. május 27-én.

Ez azért érdekes, mert az Egyesült Államok a II. világháború lezárásaként 1945 augusztusában az első két, és azóta is egyetlen bevetett atombombával teljesen megsemmisítette először Hirosimát, majd Nagaszakit  – és azóta sem kért bocsánatot, sőt egyetlen amerikai elnök sem látogatott el korábban a helyszínre. Mai politikai ítélettel élve nyilvánvalóan háborús bűnnek minősülne az atombomba bevetése. Közel 170 000 ezer ember halt meg Hirosimában, illetve a sugárzás következményeként, majd további 80 000 Nagaszakinál. Hirohito japán császár napokon belül kapitulált, majd tábornokaival aláíratta a békeszerződést a USS Missouri fedélzetén.

Hirosimában ugyan Obama sem kért bocsánatot, de mindent megtett a békés lezárás érdekében. Ellátogatott a helyszínekre, találkozott a túlélőkkel és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Látogatása lelkiismereti cselekmény lehetett, amely békeüzenetként is értelmezhető, a demokrata elnök egyik utolsó gesztusaként az áldozatok és a világ felé.

Furcsa módon az MTI, a magyar állami hírügynökség nem tudósított az eseményről, csak később, egy szakértői elemzést tettek közzé.