A belgrádi alapfokú bíróság egy év hezitálás után elutasította Milan Pavlica, belgrádi újságíró és ügyvéd keresetét, aki a kilencvenes évek háborúiért és Szerbia gazdaságának az összeomlásáért, s azokért az évekért, amelyet elvettek tőle, szerette volna bíróság elé állítani a leendő köztársasági elnököt és Ivica Dačićot, Szerbia külügyminiszterét.

Pavlica azzal vádolta meg Vučićot és Dačičot, hogy a kilencvenes években kifejtett, manapság pedig letagadott tevékenységük során hozzájárultak az ország Európai Uniós csatlakozási folyamatának a lelassításához, s betaszították Szerbiát az egykori Jugoszlávia területén folyó polgárháborúba.

„Mindezért a felperes azt követeli, hogy az így elveszített éveiért, amikor is életének legkreatívabb fázisában kénytelen volt szembesülnie az országot sújtó szankciókkal, háborúval és inflációval, az alperesek, egy dináros értékű nem-anyagi, szimbolikus jellegű kárpótlást fizessenek” – áll a kereset vádiratában, amit a bíróság azzal az indokkal utasított el, hogy a felperes a követelésével nem a saját jogainak szándékozik érvényt adni, hanem ezzel visszaélve az alpereseket zaklatja. Pavlica a belgrádi napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem szándékozik fellebbezni a bíróság döntése ellen, s hogy bírósági keresetének a céljaként nem az anyagi haszonszerzést tűzte ki, hanem az egész egyfajta reakció mindazon dolgok ellen, amelyet nemzedékének át kellett élnie a kilencvenes évek folyamán.

– A hetvenes években megszületett generációnak ebben az időszakban be kellett vonulniuk katonának, háborúzniuk kellett, és a megélhetéséről kellett törődnie, ahelyett hogy élte volna az életét – nyilatkozta Pavlica, s hozzátette, hogy Aleksandar Vučić, illetve a neve által fémjelezett hatalmi rezsim, az utóbbi időszakban ismét a kilencvenes évek retorikáját eleveníti fel.

Pavlica elmondta azt is, hogy tisztában volt azzal, hogy a vádjait elutasítják, de úgy érezte, hogy mindenképpen meg kell írni a vádiratban elhangzottakat.