Hetedik alkalommal rendezték meg az óbudai Csodák Palotájában a Csopa Science Pubot. A szórakoztatóan tudományos est vendége a magyarkanizsai Muhi Kristóf, a Sci-ndikátor 2017 tudománykommunikációs verseny győztese volt.

A magyarkanizsai Muhi Kristóf nyerte az SCI-ndikátor fődíját!

A magyarkanizsai Muhi Kristóf két évvel ezelőtt fejezte be tanulmányait a helyi Beszédes József középiskolában a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakon, s a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar mérnökinformatikus szakára iratkozott. A mérnök-informatikus a vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobilapplikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével.

A Richter Gedeon laborban megjelenteket Paszternák András, tudománykommunikációs vezető köszöntötte, majd felidézte első találkozását az egyetemistával. A beszélgetés során hallhattunk Kristóf vajdasági gyökereiről, arról miként választotta a mérnökinformatikus pályát, s hogyan kapcsolódott be egyre több tanulmányi versenybe.
A jelenlevők betekintettek a Rubik-kockával kapcsolatos fejlesztéseibe, a kockakirakó robot programozásának kihívásaiba. Megismerték a Kutató Diákok Szövetségében végzett munkáját, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetemen duális képzésben folytatott tanulmányait, s azt is megtudták, miért jelentkezett a tudománykommunikációs versenyre, s mi mindent adott neki az intenzív felkészítés. A döntő pillanatait és a díj részeként New Yorkba tett utazás legizgalmasabb élményeit is felidézte a szakember.
Az est második részében a Rubik-kocka akadálymentesítését segítő applikáció fejlesztési lépéseiről tartott előadást Muhi Kristóf, melynek végén a gyakorlatban tesztelték a programot.
(Forrás: http://csopamedia.blogspot.rs)