Százhúsz évvel ezelőtt kelt életre Drakula gróf, a világ leghíresebb vámpírja. Bram Stoker regénye és a Drakula figura úgy született, hogy az író sosem látogatott el Kelet-Euróbába, nem végzett „terepmunkát”, ehelyett bevette magát a könyvtárakba és hat évig olvasott, kutatott, írt. Majd előállt a világirodalom egyik legjobban sikerült sztorijával. Az ötlet Vámbéry Ármin professzortól származott, aki mesélt neki Havasalföld rémes uralkodójáról, Vlad Tepes fejedelemről és a köré szőtt legendáról.

Bram Stoker regénye azonnal siker lett. Londonban jelent meg 1897. május 26-án és azóta nemcsak a sikerlisták élmezőnyében szerepel, hanem több színdarab, film, táncjáték, sőt balett alapja is lett. Képregény hősként is megrajzolták.

III. Vlad Tepes 1456-tól uralkodott Havasalföldön. Harapósságáról ugyan nem maradt fenn leírás, de különös kegyetlenkedéssel uralkodott, a karóba húzás kimondottan a kedvence volt, ha valakit el kellett tenni láb alól. A Tepes nevet is azért kapta, mert az „karóbahúzót” jelent. Emellett szeretett megnyúzatni embereket, megcsonkítani, megégetni és elevenen megfőzni. A Dracul (sárkány, démon) név apjától származott, aki a Sárkány Lovagrend tagja volt.

A vérivó, vérszívó istenek, lények legendája nagyon régi és minden kultúrában megvolt a maga változata. A porfíria nevű ritka betegség, felfedezése óta összekapcsolódott a vámpírság jelenségével. A vérszegénységgel, fényérzékenységgel járó betegség során az íny is visszahúzódhat a fogakról, így valóban rá lehet fogni a betegre, hogy vámpírszerű külsőt ölt.

A vámpírtörténetek rendre divatba jönnek, vagy talán ki sem mennek a divatból. Francis Ford Coppola, Roman Polanski, Wes Craven, Tarantino mind elkészítették a maguk változatát. A legújabb, 2000-es évtized sikersorozata, a Twilight (Alkonyat-sorozat).

Sásliliom Lugosi (Hemerocallis Bela Lugosi) (Fotó: Kelenvölgyi Díszfaiskola)

Sásliliom Lugosi (Hemerocallis Bela Lugosi) (Fotó: Kelenvölgyi Díszfaiskola)

Lugosi Béla 1931-es filmje olyan nagy siker lett, hogy a színész egész vagyon keresett vele. Lugosi Béla már a Broadway színpadán is nagy sikerre tett szert, mint Drakula, így talált rá a Universal filmstúdió. Életében még sok filmben játszott, de a Drakula szerep örökre rajta ragadt. Mikor 1956-ban meghalt, abban a köpenyben temették el, amelyikben a szerepet játszotta.

Sikerének halhatatlanságát nemcsak a hollywoodi járdacsillag szavatolja, hanem a róla elnevezett virág is: A sásliliomok legsötétebb, bíborvörös változata Lugosi Béla nevét viseli, talán azért, mert úgy sugárzik kelyhének belseje, mint Drakula szeme…