„A szerbiai rezsim minden eszközt bevet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az Autonómia civil portál működését, ezért most arra kényszerülünk, hogy az Önök, olvasóink segítségét, anyagi támogatását kérjük, mert ez az egyetlen esélyünk a fennmaradásra” – áll az autonomija.info hírportál nyilvános felkérésében.

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság ítélete alapján a hírportálnak 400 000 dináros bírságot kell fizetnie, ezzel az összeggel azonban nem rendelkeznek. A hírportált Danijel Kulačin perelte be, a belgrádi Felsőbb Bíróság viszont elvetette ezt a keresetet. Arra a kérdésre, hogyan lett ebből mégis elmarasztaló ítélet, Nedim Sejdinovićtól, az autonomija.info fő- és felelős szerkesztőjétől és a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnökétől kértünk választ:

– Ahogyan a vádiratból is látszik, Kulačin megszólítva érezte magát Larisa Inić újságíró cikke miatt, amelyben csakis értékelő vélemény fogalmazódik meg, és amelyben többek között szerepel egy, a Magyar Szó cikkéből átvett rész is. Kulačin a vádiratban azt állítja, nem tagja a Harmadik Szerbia Pártnak, ezt viszont mi a bíróságon vitathatatlanul bizonyítottuk, mint ahogy azt is, hogy ennek a pártnak a képviseletében az újvidéki parlament egyik munkabizottságának tagja is volt. Az egész vádirat a Magyar Szóból átvett idézetre alapoz, annak ellenére is, hogy a cikkből világosan kiderül, hogy idézetről van szó. Kulačin nem élt a válaszadás jogával, amire feljogosítja a tájékoztatási törvény. A Belgrádi Felsőbb Bíróság a vádat megalapozatlannak ítélte és elvetette. A belgrádi Fellebbviteli Bíróság ítélete viszont teljes mértékben konfúz, téves tényállásra alapoz, egyszóval, az a józan ész megcsúfolása – nyilatkozta az elnök.

„A folyamatosan érkező halálos fenyegetések, a szennylapok lejárató hadjáratai, a rezsim magas rangú tisztségviselőinek hazug nyilatkozatai eddig is nehezítették a munkánkat, hiszen közellenségnek lettünk kikiáltva. Ám a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság ítélete immár az Autonómia létét veszélyezteti. A nyilvánvalóan politikailag motivált döntés értelmében közel 400 000 dináros pénzbírságot kellene kifizetnünk egy értelmetlen magánvád alapján. A határidő május 30-a” – áll egyebek között abban a felhívásban, amelyet a portál intézett saját olvasóihoz a honlapján.

 Sejdinović úgy ítéli meg, nem csak az autonomija.info fennmaradása kétséges.

– Ez csak az egyik nyomásgyakorlási módszer a mind kisebb számú független médiumokra. Egyre gyakoribbak a feljelentések, és ennek következtében a független sajtó, akárcsak a kilencvenes években, arra kényszerül majd, hogy folyamatosan büntetéseket fizessen. A kisszámú független médiumok egyrészt ilyen, szemmel láthatóan politikai ítéleteknek vannak kitéve, másrészt a különböző felügyelőségek szinte egymásnak adják a kilincset a szerkesztőségekben. Ugyanakkor semmilyen hozzáférésük sincs az állami és más pénzalapokhoz, mert a politika ezt is ellehetetleníti. Emellett az újságírók folyamatos politikai nyomásgyakorlásnak, megfélemlítésnek vannak kitéve, még halállal is fenyegetik őket – ezekből az esetekből azonban soha nem születik bírósági eljárás. Az állam minden módon megpróbálja a független újságírást anyagilag és minden más módon kifárasztani és megsemmisíteni – állítja Sejdinović, aki szintén több életveszélyes fenyegetést kapott az utóbbi időben.

A hírportál fő- és felelős szerkesztője szerint most a polgárokon a sor, hogy megmutassák, nem értenek egyet ezekkel a hatalmi módszerekkel, és szükségük van a független tájékoztatásra.

–  Az autonomija.info megmaradása azért fontos, mert ezzel egy fontos üzenetet közvetítenek a polgárok, mégpedig azt, hogy nem fogadják el azt a médiasötétséget, amelyet a hatalom szeretne rájuk erőszakolni. Mi megteszünk mindent, ami tudunk, hogy ezt az értelmetlen ítéletet megsemmisítsük.

Kérvényezni fogjuk a per felülvizsgálatát, panaszt teszünk az Alkotmánybíróságnál, és egész Strasbourgig elmegyünk. Biztosak vagyunk abban, hogy a végén nyertesként kerülünk ki ebből az ügyből, de addig még sok idő fog eltelni – véli Sejdinović.

Az autonomija.info nem csak a szerb olvasóközönség támogatását kéri, hiszen ennek a független hírportálnak magyar nyelvű cikkei is vannak. Pressburger Csaba, az autonomija.info magyar oldalának szerkesztője szerint is fontos, hogy fennmaradjon a hírportál:

– Két évvel ezelőtt indítottuk útjára az autonomija.info magyar nyelvű változatát, az Autonómia – vajdasági civil portált (hu.autonomija.info). Azért éreztük ezt fontosnak, mert a kritikus hangvételű cikkek, a bírálatok, a viták addigra teljesen kiszorultak nem csak az országos, szerb nyelvű, hanem a vajdasági magyar mainstream médiából is. Azóta a helyzet az államilag finanszírozott médiumainkban csak fokozódott. Éppen ezért van óriási jelentősége minden egyes független és szabad fórum fönnmaradásának, hogy ne csak a pártpropaganda jusson el a médiafogyasztókhoz. Most e kétnyelvű portál fönnmaradása a tét, ezért fölkérek minden olvasót, aki fontosnak tartja a független, a szakma iránt elkötelezett tájékoztatást, hogy járuljon hozzá mégoly szerény pénzügyi támogatásával is ennek az összegnek a kifizetéséhez.

Az Autonómia civil portál a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elektronikus hírközlő eszköze, amelyet kizárólag projektekre megítélt céleszközökből tartanak fenn. Vagyis a hírportál kiadójának nincs olyan forrása, amelyből e horribilis összegű büntetést ki tudná fizetni. A hírportál két szerkesztője ezért arra kér mindenkit, hogy aki teheti, segítse a szerkesztőséget támogatásával, amelyhez további információkat itt találhatnak:

FELHÍVÁS OLVASÓINKHOZ

SEGÍTSENEK KIFIZETNI A HORRIBILIS ÖSSZEGŰ BÍRSÁGOT! A szerbiai rezsim minden eszközt bevet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az Autonómia civil portál működését, ezért most arra kényszerülünk, hogy az Önök, olvasóink segítségét, anyagi támogatását kérjük, mert ez az egyetlen esélyünk a fennmaradásra.