Pár nappal korábban írtunk arról, hogy az Európa Kollégiumban a diákoknak fb-üzenet formájában péntek délelőttig el kell küldeniük a rendszergazdának azokat a honlapokat, amelyeket használnak, hogy „,megoldódjon az internet probléma”.

Az Európa Kollégiumban csak az előre engedélyezett honlapokat lehet majd böngészni

„Sziasztok! Arra kérünk benneteket, hogy írjátok össze azokat a weboldalakat, melyek szükségesek tanulmányaitokhoz. Ezekből egy white list készül, és a jövőben csak ezeket az oldalakat tudjuk majd elérni az EU kolesz hálózatáról így megéri minnél terjedelmesebb listát írnunk. A határidő péntek délelőtt. A kollégium vezetősége így akarja megoldani az internet problémát.

A témával kapcsolatban megkérdeztünk egy informatikust, hogy neki mi a véleménye az előállt helyzetről, valóban muszáj-e engedélyezni és letiltani az egyes honlapokat.

„Az alap probléma a kollégiumban az, hogy a hálózati kapacitást lehetetlen úgy méretezni, hogy minden egyes diák minden egyes HD-ben nézett tartalmat vagy letöltését, ne adj Isten, feltöltését tolerálja – ez rengeteg pénzbe kerülne – mondta a neve elhallgatását kérő informatikus, aki hozzátette, hogy a diákok „azt a részt persze elhallgatják, hogy mi az, amit csinálnak a hálózaton, es miért szükségesek ezek a lépések”.

„A tiltások pont azt a célt szorgalmazzák, hogy elérhetőek legyenek a szükséges tartalmak és ne a 18+ tartalmakra menjen el a sávszélesség. Sőt, az egyik cél az, hogy normálisan működjön a kommunikáció (skype, viber), ne pedig a fájlmegosztók emésszek fel a kapacitásokat” – mondta portálunknak a szakértő, aki szerint az is gond, hogy manapság a fájlmegosztó programok igyekeznek átverni a rendszereket és olyan forgalomnak álcázzák magukat, mint pl. webes forgalom, így nem olyan egyszerű ezek eltávolítása (nem elegendő letiltani néhány portot).

„Ezért szükségesek a fekete és fehér listák (fekete lista értelemszerűen teljes tiltás, fehér pedig teljes átengedés), illetve a szürke zóna (ami nincs egyik listán sem), melyek nincsenek tiltva, de átkerülhetnek tiltásra, ha azok tartalma nem megfelelő vagy túlterhelést okoznak. A célok között a cikk által sugalltakkal ellenkezőleg az szerepel, hogy normálisan lehessen használni a hálózatot annak tervezett céljaira (oktatás és kommunikáció)” – mondta a számítógépes világban igencsak otthonosan mozgó szakértő, aki egy példát is felhozott: – Az akadémiai hálózat is erősen védett és korlátozott hálózat, ami többek között annak túlterhelését illetve a támadások terjedését igyekszik megakadályozni (lásd wanacry virus pár héttel korábbról). Még sincs letiltva rajta például a szabadmagyarszo.com. A korlátozásoknak vannak hátulütői is, de mivel volt jobb az, hogy a 2000-es évek elején, amikor a leggyorsabb hálózattal rendelkezett az újvidéki és a belgrádi egyetem, mégsem lehetett normálisan megnyitni egy weboldalt sem, mert állandóan túl volt terhelve a hálózat mindenfele filmbeszerzéssel?