Szerda este Brüsszelben tanácskozott Federica Mogherini uniós főképviselő a nyugat-balkáni hatok miniszterelnökeivel. A munkavacsorán jelenlévő összes vezető megerősítette teljes elkötelezettségét az európai integráció érdekében végzett munka folytatása iránt, amit az Európai Unió is hangsúlyozott idén márciusban, áll a Mogherini honlapján megjelent közleményben.

A résztvevők a kölcsönös tiszteleten és az együttműködésen keresztül megvalósítandó jószomszédi viszonyok és a regionális kapcsolatok elmélyítése mellett is állást foglaltak.

Mogherini arra biztatta a vezetőket, hogy gyorsítsák fel a munkát, hogy teljesítsék polgáraik elvárásait és közeledjenek az európai jövő felé, áll a közleményben.

Aleksandar Vučić szerb kormányfőn kívül a vacsorán részt vett Duško Marković montenegrói, Isa Mustafa koszovói, Edi Rama albán miniszterelnök, valamint Denis Zvizdić a bosznia-hercegovinai miniszteri tanács elnöke és Zoran Zaev macedón kormányalakító.

Vučić kijelentette, a brüsszeli találkozó megmutatta, hogy mindannyian megértették a régióbeli stabilitás és béke megőrzésének szükségességét, s megismételte a vámunióra vonatkozó ötletét.

Elmondta, korrekt megbeszélést folytatott Zoran Zaevvel is, s dűlőre jutottak a macedón választási kampány során tett kijelentések kapcsán, s megegyeztek abban, hogy megerősítik a két ország kapcsolatát.

A régió európai jövőjét illetően Vučić leszögezte, ő sokkal szkeptikusabb, mint montenegrói kollégája, aki az este kijelentette, öt éven belül Montenegrót az EU-ban látja.

Vučić szerint a régiónak az európai úton kell haladnia, s elsődlegesen meg kell erősíteni a jogállamiságot és a gazdaságot, de az együttműködést is a Nyugat-Balkánon. (Vajdaság Ma)