A nyár a pihenés, kikapcsolódás időszaka, ám sok esetben a fiataloknál az anyagi lehetőségek szabnak gátat az elképzeléseknek, nem mindenki engedheti meg magának, hogy esetleg a tengerre elutazzon 7-10 napra. Ezért aztán sokan döntenek úgy, hogy igyekeznek megkeresni maguknak a zsebpénzt. A diákmunka ugyan nem annyira elterjedt Szerbiában, mint mondjuk Magyarországon, de azért nagyszámú egyetemista szövetkezet működik, amelyek diákmunkát kínálnak. A munkaadóknak, akiknek időről-időre kellenek munkások, ez kifizetődő lehetőség, hiszen az ilyen módon foglalkoztatott fiatalok után kevesebb adót is kell fizetniük.

A neten böngészve az egyik legrészletesebb leírást és például szabadkai diákmunka-lehetőségeket is kínál Bulevar ifjúsági szövetkezet. Az oldalukon lévő információkból az derül ki, hogy munkáikért 150-200 dinárig terjedő órabért fizetnek, a munkák között pedig az adminisztrációs munkaköröktől a call centeren keresztül a felszolgálói, raktári rakodói, kérdőívezői munkakörig sok minden megtalálható. A lányok a legjobban a promóciós munkákkal tudnak keresni, alkalmanként 1500-2000 dinárt tudnak így zsebbe tenni.

Az Ekonom nevű ifjúsági szövetkezet a Facebookon található meg, náluk nem találunk részleteket az órabérről, a munkáltatás feltételeiről. A hirdetett diákmunkák között fogadóirodai munka, leltározási segédmunka, szórólapozás, pincérkedés található.

A határ túloldalán, Magyarországon komoly hagyománya van a diákmunkának, az ország legnagyobb, egyetemistákat foglalkoztató ügynöksége a Meló-Diák az egész ország területén egész évben kínál munkákat a mellékesre számító fiataloknak.

Az idei újításuk, hogy Szerbiából és Ukrajnából is várnak fiatalokat, a Balaton partjára, ahol a nyári időszakban több száz személyre van szükség, hiszen pörög a vendéglátóipar. A balatoni diákmunka feltétele a magyar állampolgárság, ugyanis a vajdasági magyar diákokat az anyaországiakhoz hasonlóan bejelentett munkaviszonyban foglalkoztatják.

Az órabérek jóval magasabbak mint az itthoni diákmunkáknál, nettó 500-700 forintos órabérekért lehet dolgozni, amivel havi szinte az 500-600 eurót is meg lehet keresni, azzal, hogy a szállást rendszerint a munkaadók biztosítják, tehát ezért nem kell pénzt kiadni. Úgyhogy azok, akik esetleg nem engedhetik meg maguknak a tengerpartot vagy más költségesebb szórakozást, azoknak  jó megoldás lehet a Balaton.

Felszolgálóként, pultosként, szakácsként, dohánybolti eladóként, fagyiárusként, árufeltöltőként és számos egyéb munkakörben lehet dolgozni, a szabadnapokon pedig ott a Balaton, a nyár, a kikapcsolódás. Akinek az érdeklődését felkeltette ez a lehetőség, az itt tud jelentkezni.