A bankok kötelesek kicserélni a sérült vagy megkopott bankjegyeket, viszont ahhoz már külföldre kell utazniuk a szerbiai állampolgároknak, hogy sérült eurót cserélhessenek be, ugyanis azt csak az Európai Uniós országok bankjai tehetik meg, a szerbiai bankok nem nyújthatnak ilyen szolgáltatást.

Ha a polgároknak van sérült vagy megkopott dinárjuk, azt bármelyik bankban kötelesek lecserélni újra, de ezt minden gond nélkül megteszi a szerbiai kincstár is.

Hogy a bankjegyek cseréjéért a bank felszámol-e kezelési költséget, az már az adott bank pénzügyi politikájától függ. A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) feljegyezte, hogy mely esetekben számít használhatatlannak egy bankjegy, de azt már nem írja elő, hogy a bankok mekkora árat számolhatnak fel a bankjegy cseréjéért.

„Ami a sérült külföldi bankjegyek ép bankjegyekre történő cseréjét illeti, függetlenül attól, hogy euróról vagy valamelyik másik nemzeti valutáról van-e szó, a polgároknak tudniuk kell, hogy a bankok az érvényes jogszabályok szerint nem kötelesek azokat lecserélni”, közölte az NBS. (Vajdaság Ma)