Jovan Krivokapić, a Szerbiai Védelmi Minisztérium szóvivője szerdán azt mondta, a hadkötelezettség 65 éves korig tart, s a Szerb Katonaság terve az, hogy a tartalékos állományba tartozó személyeket ötévente egyszer hadgyakorlatra hívják.

A hadgyakorlatra felszólító behívóknak semmi közük sincs az országban uralkodó biztonsági vagy a menekültekkel kapcsolatos helyzethez, ez egy rendszeres gyakorlat.

Pár nappal korábban jelentős számú új-belgrádi férfi kapott behívót, akiket felzaklatott a levél, ugyanis nem tudták, hogy pontosan miről is van szó. A behívóban az szerepel, hogy a gyakorlat 15 napig tart majd, s aki nem jelenik meg a hadgyakorlaton, azt 10 000 és 50 000 dinár közötti összeggel vagy három hónap börtönnel büntetik.

Krivokapić az N1 Televíziónak elmondta, szó sincs semmilyen új dologról, ez egy rendszeres gyakorlat, amelyet ezen a területen a második világháború óta végeznek, s hozzátette, megteremtődtek azok a feltételek, hogy a tartalékos állomány felkészítését aktív módon végezzék.

„Azok az emberek, akik önkéntesen végezték el a fegyveres katonai szolgálatot, s azok is, akik a rendes, fegyveres sorkatonai szolgálatot teljesítették, automatikusan a Szerb Hadsereg tartalékos állományába kerülnek. Ugyanez érvényes azokra is, akik nem voltak katonák, vagy a civil sorkatonai szolgálatot választották, mivel a 30. életévük betöltése után ők is a tartalékos állomány részének számítana” – mondta Krivokapić, aki hozzátette, hogy azokat a személyeket, akik a fegyveres sorkatonai szolgálatot teljesítették, egytől három napos képzésre hívják, vagy különleges esetekben 15 naposra.

Ismét kezdődik (?!)

Amikor 2011. január 1-én Szerbiában megszűnt a hadkötelezettség, az ezzel kapcsolatos jogszabályok szinte semmit sem változtak. Elég csak a 2010-ben elfogadott Had-, munka- és anyagi kötelezettségről szóló törvényt (szerb elnevezés: Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, Szerbia Köztársaság Hivatalos Közlönye, 88/2009. és 95/2010.

Jelen pillanatban Szerbiában mintegy 500 személy van hadgyakorlaton a Szerb Katonaság gyakorlópályáin. Közülük a legtöbbjüknek középiskolai végzettsége van, s azért hívták be őket hadgyakorlatra, mert úgy mérték fel, hogy háború esetén vagy rendkívüli állapot bevezetése esetén képesek lesznek ellátni az altiszt feladatait.

Amennyiben a behívót kézhez kapott személy állandó munkaviszonyban van, a teljes fizetését kézhez kapja, úgy, hogy a munkáltatója kifizeti, utána pedig a Védelmi Minisztérium megtéríti az összeget. A hadgyakorlaton levőknek minden egyéb költségüket (utazás, biztosítás, szállás, étkezés) fizetik.

A behívót 30 nappal a hadgyakorlat előtt kézbesítik, s amennyiben a tartalékos állományba tartozó személy nem tud részt venni a hadgyakorlaton, a behívó kézbe vételét követő nyolc napon belül köteles az igazolást elküldeni. A törvény szerint vannak esetek, amikor az illető nem köteles megjelenni a hadgyakorlaton. Például, ha egyedüli munkavállalóként ő tartja el a családját, ha sportolóról van szó, aki Európa- vagy világbajnokságra készül…