2017. május 24. Ez a nap aranybetűkkel kerül be az abszurd humor nagykönyvébe. Kedves hölgyeim és uraim, tisztelt ünneplő közösség (TÜK), ezen az esős szerdai napon ugyanis trónfosztás történt. A kiöregedett, unalmas brit Monty Python társulatot ugyanis egész egyszerűen megalázta, sárba tiporta a VMSZ. Ráadásul két olyan léptékű jelenettel, amilyenből egy is elég lett volna az atomtámadáshoz.Reggel jött a hír, hogy az újvidéki Európa Kollégiumban a diákoknak le kell adni, hogy mely honlapokra van szükségük a tanulmányokhoz, ugyanis a jövőben csak ezeket lehet majd elérni az intézmény hálózatán. És ott a forradalmi kulcsmondat: „a kollégium vezetősége így akarja megoldani az internet problémát.” Vagy talán az internetet, mint problémát. Hatalmas poén. Nagyobb, mint az imádkozó sáskák menyegzője, ahol a hím legalább egy második menetet szeretne.

A következő lépés talán az lehetne, hogy a konkrét cikkek címét is adják le a diákok és aztán azokat kinyomtatva megkapják. A kollégium vezetése rájött, hogy a túl sok információ elvonja a diákok figyelmét a tanulásról, a túl sok honlap böngészése, a keresgélés időpazarló, ezért aztán célirányosítják azt. Sőt, talán célszerű lenne, ha Kínához hasonlóan az Európa Kollégium is egy saját Facebook-ot hozna létre, amelyhez csak a diákok csatlakozhatnak meg a nevelőik, ezen kívül pedig kizárólag a VMSZ és az MNT oldalai lennének elérhetőek. Akiket meg esetleg kidobnak a koleszből, mert nem tartotta be a játékszabályokat, az diverzáns, ellenzéki csoportosulást szervezne, akik éjjel megjelennének a kolesz előtt és megafonon keresztül a diákok számára elérhetetlen hírportálok híreit olvasnák fel nekik. Amire nyilván a vezetőség ellenlépésként Pásztor István ünnepi beszédeiből, Paskó atya legjobb prédikációiból és Lovas Ildikó regényeiből sugározna részleteket, még nagyobb hangerőn, hogy elnyomják a lázítók hangját. Ezzel maximálisan überelni tudnák a férfit, aki hollókat tanított a víz alatt repülni.

Aztán délután jött a másik bomba. Pásztor MMT István, azaz Pásztor – Mindig Megmondom a Tutit – István, miután olyan jól sült el a zentai csata megünnepléséről szóló tréfa, a Pannon tévében arról beszélt, hogy nem csak Vučić lesz védnöke a rendezvénynek, hanem Áder Jánost, sőt Recep Tayyip Erdoğant is meghívják. Hát ha eddig Terry Gilliamék még tartották volna is magukat, ennél a pontnál biztosan átadták volna az abszurd humor koronáját a VMSZ-nek. Hiszen a történelem leggyilkosabb viccéről szóló jelenetük itt vált volna okafogyottá.

Csak képzeljük el a „scenát”: Áder beszédében elmondja, hogy „és akkor legyőztük a török seregeket, vagyis titeket Recep” mire a nép elkezdené skandálni, hogy „lúzer törökök, lúzer törökök”. Erre Erdoğan jelt adna, és a bokor mögül előnyomulnának az ott rejtőzködő török seregek amelyek lerohannák az egész térséget, mire a magyar politikusok többsége gyorsan hitet váltana és Rudolf aga meg Attila bég vennék át az uralmat.

És miközben így kiszórakoztuk magunkat, maradt a nap harmadik híre, hogy a Tanyaszínház tartományi támogatás nélkül maradt. Ez pedig annyira abszurd, hogy a Monty Pythonok is csak állnak, néznek és nem értik mi ebben a poén. Pedig épp ez az: ez nem vicc.

A tartományi titkárság nem támogatja a Tanyaszínház idei előadását

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Tanyaszínház, amely nyáron a Moliére által írt Képzelt beteg című előadással járja majd körbe Vajdaságot. A társulat annak rendje és módja szerint be is adta a kérelmét a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság által kiírt pályázatra.