A Szerbiai Oktatásügyi, Tudományos és Technológiai Fejlesztésügyi Minisztériuma közzétette a duális képzéssel kapcsolatos törvénytervezetet, amelyben az áll, hogy a szakközépiskolák tanulói az iskolai előadások helyett a munkaadóknál dolgoznak majd naponta legtöbb nyolc órát 65 dináros órabérért.

A törvénytervezet indoklásában az szerepel, hogy a duális képzéssel kapcsolatos törvényt azért kell meghozni, hogy a diákok gyakorlati tudást szerezzenek a cégekben található valódi munkakörülményei között, mivel az iskolai tananyag nem tudja követni azokat a változásokat, amelyek a piacon történnek.

A Radnik.rs honlap elemezte a törvénytervezetet, s több problémás határozatot is talált.

Annak ellenére, hogy már régóta mindenki az elavult oktatási programról beszél, és arról, hogy az iskolai tananyagot a gazdaság igényeihez kell alakítani, a diákok szakértelmét korlátozni a jelenlegi munkapiaci viszonyokhoz, végzetes lehet. Ezt támasztja az is alá, hogy a külföldi befektetők Szerbiában elsősorban az olcsó munkaerőt keresik.

A fiataloknak azt kellene biztosítani, hogy szakértőkké váljanak, és olyan tapasztalatot gyűjtsenek, amely alapján saját vállalkozást indíthatnak.

A diákok a munkaadónál egy nap maximum nyolc órát tölthetnek el: a törvénytervezet előírja, hogy annak a diáknak, aki a tanulást a munkaadónál történő gyakorlati tudáson keresztül sajátítja el, a munkájáért cserébe joga van térítésre.

„Egy órányi termelőmunkáért a diákoknak joguk a szerbiai minimális órabér 50 százalékára” – olvasható a törvénytervezetben, ami a Radnik.rs szerint azért problémás, mert sehol nincs definiálva, mit kell termelőmunka (produktivan rad) alatt érteni, ami egy kiskapu lehet a munkaadónak, hogy kevesebb pénzt fizessen, vagy egyáltalán ne is fizessen a diákok által elvégzett munkáért, azzal az indoklással, hogy nem végeztek termelőmunkát.

Ha a diákok munkája megegyezik a cégben dolgozókéval, akkor érthetetlen, hogy ők miért kapják a minimális órabér felét, vagyis 65 dinárt óránként, miközben Szerbiában a minimális órabér 130 dinár.

A gyakorlati tudást nyújtó cég a diákok után nem fizet semmilyen illetéket. A törvénytervezet szerint a középiskolások számára biztosítani kell az étkeztetését, a munkaadónál a biztosítást és az utazást. (021.rs)