Szombat este a zentai Mojo klubban Magyarország egyik legnépszerűbb alternatív-rockzenekara, a pécsi 30Y koncertezik. A tizenhét évvel ezelőtt megalapított négytagú zenekar hangzásviláguk sarokpontjának a  1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tartják.

Pályafutásuk az elmúlt több mint másfél évtized legnagyobb sikersztorijaként jellemezhető. A kis vidéki zenekar egyike az ország legnépszerűbb koncertzenekarainak, amelyik olyan világhírű előadók előtt is felléptek, mint a Muse, a Franz Ferdinand, de számos hazai fesztivál fő fellépőjeként, külföldi klubok vendégeként, a Művészetek Palotájában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is zenéltek már. Több kortárs költővel is készítettek közös műsorokat, s Bereményi Géza őket kérte fel a  a néhai Cseh Tamás előtt tisztelgő emlékdal közös megkomponálásra. Öt évvel ezelőtt Beck Zoltánt, a zenekar frontemberét, a Pécsi Tudományegyetem Romológiai Tanszékének az adjunktusát az év könnyűzenei szövegírójának kiáltották ki, s az Artisjus-díj megszerzése után nem sokkal a MTV (Music Televison) Európai Zenei díját (EMA) is kiérdemelték a legjobb magyar előadók mezőnyében, s így bekerültek az EMA nemzetközi mezőnyébe is.

Produkciójuk egyszerre magyar és nemzetközi, s a kiváló dalszövegeiken kívül zenei hangzásviláguk ötvözi a hatvanas évek beatzenéjét a nyolcvanas és kilencvenes évek alternatív rockzenéjével, illetve az amerikai grunge színterével. Ezidáig kilenc albumot jelentettek meg. A pécsi zenekar előtt a hódmezővásárhelyi Twentees indie-rockegyüttes melegíti be a Mojo közönségét.

Beck Zoltán a zenekari és egyetemi munkássága mellett a PTE Zenélő Egyetem elnevezésű programjának az  alapítója és ügyvivője is egyben, amely beemeli a populáris zenét az egyetemi képzésbe, segítséget nyújt az alkotni vágyó fiataloknak és felpezsdíti Pécs kulturális életét is.