Habár április 2-án lezajlott a szerbiai elnökválasztás, és azóta már szinte mindenkinek volt ideje elemezni a választási eredményeket, úgy tűnik, Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt alkotta hatalmi koalíció még mindig nem jutott közös nevezőre abban a kérdésben, hogyan nyerhetett a községben Saša Janković.

Igaz, a feleket nem is az foglalkoztatja, hogyan nyert a korábbi polgári jogvédő, hanem hogyan veszített az általuk támogatott Aleksandar Vučić.

Mint arról már korábban írtunk, mivel a zentai városvezetés némasági fogadalmat tett, vagyis nem kívánt megszólalni az elnökválasztás végeredményével kapcsolatban, így a kínos hallgatást kénytelen volt Sztantity Szebasztián (Sebastian Stantić) megtörni, méghozzá a VMSZ által működtetett trollportálon Akkor a politológus végzettségű, VMSZ-es képviselő azt írta, azért veszített Vučić, mert: „Zentán a haladó párt sosem volt túl erős politikailag: 2012-ben nem sikerült képviselői helyet szerezniük a KKT-ban. 2016-ban viszont az országos siker ellenére is csak 5 képviselői helyre tudtak szert tenni” – vagyis a haladók a hibásak az elért eredményért, mert politikailag nem számítanak túl erősnek.

A haladókat hibáztatja a VMSZ a zentai eredményért

Mivel a zentai városvezetés némasági fogadalmat tett, vagyis nem kíván megszólalni az elnökválasztás végeredményével kapcsolatban (Zentán Saša Janković nyert, megelőzve Aleksandar Vučićot), így a kínos hallgatást kénytelen volt Sztantity Szebasztián (Sebastian Stantić) megtörni, méghozzá a VMSZ által működtetett trollportálon, a Jó Reggelt Vajdaságon, amelynek már a neve sem felel meg a magyar helyesírási szabályoknak, nemhogy a portálon megjelenő írások mondatai.

Hétfői cikkünkben megírtuk, hogy egyre több szó esik arról, hogy Janković sikeréért valakinek felelnie kell, s a szóbeszéd szerint a Szerb Haladó Párt két tagja, Győri István, alpolgármester, valamint Danilo Popov, a városi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja lehet az, akiket menesztenek. Az egyik érintettől az írásra azonnal érkezett is egy reagálás, hozzászólás formájában:

Данило Попов: Морај овај лист, да промени извор информација. Погрешили су и лица и странку, који су криви за пораз у Сенти. Али нека, помоћи ћи им ја да дођу до истине.

Danilo Popov: Ennek a lapnak új információforrást kell találnia. Nemcsak a személyt, de még a pártot is eltévesztették abban a kérdésben, hogy ki a felelős a zentai vereségért. De sebaj, majd én segítek nekik, hogy eljussanak az igazságig.

Aztán mikor egy másik hozzászóló rákérdezett, hogy: „vereség?”, próbálva ezzel arra utalni, hogy eddig erről senki nem beszélt, senki nem mondta ki, írta le, hogy itt bármiféle vereséget szenvedett volna a hatalmi koalíció, akkor a hozzászólás szőrén-szálán eltűnt. Korábban a VMSZ trollportálján is úgy állították be az eredményt, hogy az derüljön ki az olvasók felé, hogy az ellenzék mennyi szavazatot veszített.

Zentán az alpolgármester és a sporttanácsos állásába kerül Vučić veresége?

Az elmúlt napokban egyre több helyről kaptunk olyan információkat, hogy nem múlik el következmények nélkül az, hogy Zentán nem Aleksandar Vučič, hanem Saša Janković kapta a legtöbb szavazatot az április 2-ai elnökválasztás során. Aleksandar Vu čić, a hatalmi koalíció jelöltje a 174 szerbiai község és város közül ötben nem nyert az április 2-án lezajlott szerbiai elnökválasztás során.

Na már most, van nekem egy javaslatom. Ha a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt minden szinten olyan jól megérti egymást, meg ugye, a szerb-magyar kapcsolatok most a csúcsok csúcsára, de talán még azon is túlra „vannak járatva”, akkor arra kérnénk a feleket, ugyan tessenek má’ leülni egy asztalhoz megbeszélni, hogy Zentán:

  1. Volt-e vereség?
  2. Ha volt, akkor legyenek szívesek találni egy vagy két felelőst a VMSZ-ből és az SZHP-ból is, akik nyakába lehet varrni a dolgot
  3. Ha nem volt, akkor azt is beszéljék meg a koalíciós partnerek egymás között, mert így majd még a jó nép azt hiszi, hogy a várost is olyan egyetértésben és tökéletes módon vezetik, amilyen magas szinten van a kommunikációjuk

Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt