Az elmúlt napokban egyre több helyről kaptunk olyan információkat, hogy nem múlik el következmények nélkül az, hogy Zentán nem Aleksandar Vučič, hanem Saša Janković kapta a legtöbb szavazatot az április 2-ai elnökválasztás során.

Hogyan jött össze a zentai pofon Vučićnak és a VMSZ-nek?

Aleksandar Vu čić, a hatalmi koalíció jelöltje a 174 szerbiai község és város közül ötben nem nyert az április 2-án lezajlott szerbiai elnökválasztás során. Vra čar, Savski venac, Stari Grad, Čajetina és Zenta – ezek tekinthetőek az ellenzék bástyáinak, ahol az emberek hátat fordítottak a hatalmi koalíciónak, s jelezték, nem támogatják a Szerb Haladó Pártot (SZHP) és a köréje csoportosulókat.

A Szabad Magyar Szó nem hivatalos információi szerint Vučić veresége miatt a Szerb Haladó Párt két tagja, Győri István, az alpolgármester és Danilo Popov, a sporttanácsos veszítheti el jelenlegi állását. A szóbeszéd szerint Győrit a korábbi rendőrparancsnok, Dragan Todorović váltaná, míg Popov helyére Bojan Faragó kerülne. Az elmélettel csak egy gond van, de az nagy: ugyanis az alpolgármesteri székbe csak olyan kerülhet, aki szerepelt a Szerb Haladó Párt választási listáján. Mivel Todorović nem volt a választási listán, így ő nem lehet alpolgármester, viszont a Popov-Faragó cserének nincs semmi akadálya.

Ha Győrit valóban menesztik, akkor helyére a SNS zentai választási listájáról kell majd valakit találnia a pártnak: