A mai napot is beleszámítva, a szerbiai állampolgároknak húsz napjuk maradt, hogy lecseréljék papíralapú jogosítványaikat kártyaformátumúra. Korábban már írtunk erről a témáról, de valószínű nem árt, ha emlékeztetjük azokat, akik úgy döntöttek, a cserével kivárnak az utolsó pillanatig. A jelenleg hatályos közlekedésbiztonsági törvény szerint a régi jogosítványok érvényessége június 10-én lejár, s azok, akik nem cserélik le ezt az okmányukat, amennyiben volán mögé ülnek és a közúti ellenőrzés során igazoltatják őket, 6000 és 20 000 dinár közötti büntetésre és két büntetőpontra számíthatnak. Még szigorúbb büntetés vár azokra, akik több mint fél évet késnek majd a papírlapú jogosítványuk lecserélésével, őket ugyanis december 10. után 15 000 és 30 000 dinár közötti büntetéssel sújtják majd, öt büntetőpontot is a nevük mellé írnak, s ezen kívül legkevesebb három hónapra bevonják a jogosítványukat.

A jogosítvány cseréje 1572 dinárba kerül, s elég csak a három befizetőlap leadása, valamint a jelenleg érvényes jogosítvány bemutatása a személyi igazolvánnyal együtt a helyi rendőrségen. A szerbiai belügyminisztérium értesítése szerint az új jogosítványokat 7-10 nap alatt készülnek el.

Azoknak a személyeknek, akiknek a jogosítványát egészségügyi okok miatt kevesebb, mint tíz évre adták ki, és azoknak, akik 65 évnél idősebbek hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolást is kell vinniük a jogosítvány lecserélésekor.

Műszaki vizsga: tovább tart és drágább lesz!

Szerbiában már egy ideje beszédtéma, de úgy tűnik, hamarosan el is fogadják majd azt a szabályzatot, amely értelmében az autók műszaki vizsgája a jövőben kamera előtt zajlik majd és felvételeket is kell készíteni a folyamatról.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

A gépkocsi-tulajdonos nem fizethet a hibás adatok miatt

Nem lehet a gépkocsi tulajdonosa felelős azért, mert a forgalmi engedélybe hibásan írták be az ülések számára vonatkozó adatot vagy más jellemzőt, ez azok felelőssége, akik beírják ezeket az információkat – mondta az N1 tévének Milan Božović a Közlekedésbiztonsági Tanács képviselője. Az ülések számára vonatkozó problémáról a Szabad Magyar Szó még március végén írt.

 

Gyorsan számolja meg, hány biztonsági öv van hátul

Ha az ön autójának hátsó ülésén két biztonsági öv van, a személygépkocsiját azonban öt személyre regisztrálták le, akkor… akkor bizony a következő regisztrációnál plusz költségekre számíthat. De mivel jó fejek vagyunk, nem írjuk most ide azonnal azt az összeget, amennyit pluszban fizetnie kell majd, így most azonnal abbahagyhatja a cikk olvasását, megóvva ezzel az egészségét (értsd: vérnyomás), s elég, ha elmenti ezt a cikket, s csak pár nappal az autó regisztrációja előtt olvassa végig.