A korábbi polgári jogvédő, Saša Janković, aki mintegy 600 ezer szavazatot kapott és ezzel második lett az április 2-ai elnökválasztáson, s aki vasárnap megalapította a Slobodni građani Srbije (Szerbia Szabad Polgárai) mozgalmat, hétfőn a Twitteren jelezte, hogy 18 nappal ezelőtt valaki már ezt megtette, vagyis lefoglalta a nevet. A bejegyzés alatt a Jankovićot támogatók azt kérdezték a korábbi ombudsmant, hogy most akkor mi lesz, amire ő azt felelte, hogy ezt is ugyanúgy oldják majd meg, mint a korábbi dolgokat, amelyekkel nem fárasztották a támogatóikat, azzal, hogy most még elszántabbak lesznek.

A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségben (APR) szereplő adatok alapján a Szerbia Szabad Polgárai egyesületet április 24-én jegyzeték be, s a tevékenységnél azt írták, hogy „a polgárok tájékoztatása valamennyi fontos kérdéssel és a közélettel kapcsolatos aspektusokkal kapcsolatban, a közlekedés, az oktatás, a kultúra és a művészet területén is. A szervezet székhelye Újvidéken van, s felelős személy pedig Bojan Pavlović.

Szerbia Szabad Polgárai – megalakult Saša Janković mozgalma

Megalakult Belgrádban Saša Janković volt ombudsman politikai mozgalma, amely a Szerbia Szabad Polgárai (Slobodni građani Srbije) nevet kapta. A mozgalom elnökévé az elnökválasztáson második helyen végző egykori jogvédőt választották meg. Az alakuló közgyűlésen az új mozgalom 62 alapítója volt jelen, közöttük az elnökválasztás során is Saša Janković mellett kiálló Nikola Đuričko színész, Vlado Georgiev és Vasil Hadžimanov zenészek, Božo Prelević ügyvéd és Ratko Božović színész, de vajdasági magyarok is voltak.