Illegális pártfinanszírozással gyanúsítja Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt a volt kormány lehallgatási ügyeit is vizsgáló különleges ügyészség – jelentette a szkopjei sajtó hétfőn.

Katica Janeva különleges ügyész szkopjei sajtótájékoztatóján kijelentette: az ügyészség hétfőn vizsgálatot indított a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnöke ellen, mert a gyanú szerint Gruevszki 2009 és 2015 között visszaélt a hatalmával, és a törvényi előírásokkal nem összeegyeztethető módon, illegálisan szerzett pénzzel támogatta pártját, hogy ezzel erősítse hatalmát pártelnökként és miniszterelnökként.
Fatime Fetai ügyész szerint az elsőfokú gyanúsított, Nikola Gruevszki annak érdekében, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzzel támogassa pártját, a VMRO-DPMNE-n belül létrehozott egy csoportot is, amely a pénzmosást végezte. A párt számlájára így 4,9 millió euró került, amelyet adományként és a tagok támogatásaként könyveltek el.
Az ügyész szerint az így szerzett pénzt reklámra, a párt fenntartására, számlák kifizetésére, valamint ingatlanvásárlásra fordították. Az ügyészség ismeretei szerint több mint hetven ingatlant vásároltak a szóban forgó pénzen. Fatima Fetai azt is bejelentette, hogy az ügyészség az ingatlanok egy részének – közöttük a szkopjei pártszékház épületének – lefoglalását követeli. Az ügyben 14 ember ellen indult eljárás.
A különleges ügyészség egy másik vizsgálatot is elindított, amelyben az első számú gyanúsított szintén az egykori kormányfő. A Miladinovci és Stip, valamint a Kicsevo és Ohrid közötti autópálya építésekor az akkori kormány tagjai a gyanú szerint 155 millió euróval károsították meg a költségvetést.
Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A decemberi előrehozott parlamenti választás kampányában ellenfele, a szociáldemokrata Zoran Zaev kijelentette, amennyiben ő alakít kormányt, azonnal kezdeményezni fogja az előző kabinet ügyeinek kivizsgálását, az évek óta tartó lehallgatási botrány ügyét, valamint az évek során felmerült korrupciós ügyeket. Zaev ugyan még nem foglalta el a miniszterelnöki széket, a kormányalakítási tárgyalások azonban már megkezdődtek, és ezzel egy időben a különleges ügyészség is elkezdte a korábbi vezetés ügyeinek vizsgálatát. A sajtóban megjelent vélemények szerint Nikola Gruevszki és néhány egykori munkatársa akár börtönbe is kerülhet. (MTI)

Borítókép: Reuters/Balogh László