A Palicsi-tó partja adott idén otthont a budapesti Oltalom Sportegyesület Fair Play labdarúgó tornájának, amelynek célja a különböző társadalmi rétegek közötti párbeszéd elindítása, a tolerancia terjesztése. Az egyesület idén már hatodik alkalommal szervezte meg Szabadka környékén is ezt az egyedülálló rendezvényt. A meccseken nincs játékvezető, csak úgynevezett mediátor. A játékosok kézfelemeléssel jelzik, ha szerintük szabálytalanság történt, ekkor közösen vitatják meg az esetet a csapatok – mondta a Szabad Magyar Szónak Rákos András az Oltalom Sportegyesület elnöke.

A rendezvényt két évvel ezelőttig nyolc helyszínen szervezték meg, tavaly 10, idén pedig már 14 helyszínre bővültek Magyarország és Szerbia mellett osztrák, szlovák és romániai helyszínekkel.

Közös csoportkép

Rákos elmondta, a palicsi rendezvényre a szabadkai menekülttáborból is érkezik egy négytagú csapat.

„Ez elég hosszú szervezést vett igénybe, de szerettük volna őket is vendégül látni, hogy lehetőségük legyen kikapcsolódni, játszani, kicsit integrálódni, hogy megismerjék a helyi közösséget és az is őket. Bízunk benne, hogy ezzel elindulhat egy együttműködés. Nehézkes volt a szervezés, de végül négy fiatalember eljött” – mondta az elnök.

A Fair Play torna alapcélja a különböző társadalmi rétegekből érkező csoportok közötti párbeszéd kialakítása. Nincs bíró, síp, mediátor van, aki segít abban, hogy minél inkább a játékra és ne a versenyre helyeződjön a hangsúly. Ha valakinek ellenvetése van, felemeli a kezét és közösen vitatják meg a helyzetet.

A négy afganisztáni fiatalember örült a meghívásnak

„Közösen meghozott döntésről, közös felelősségről van szó, a lényeg az, hogy mindenki jól érezze magát, hogy megismerjék egymást és hogy olyan típusú emberek találkozzanak a pályán, akik egyébként nem szoktak. Bízunk benne, hogy ez pici változást hoz az életben számukra” – nyilatkozta portálunknak Rákos András.

A verseny végén érmeket és három kupát osztanak ki, a legnagyobb a Fair Play kupa, ennek nyertese meghívást nyer Budapestre, ahol decemberben a gálán focizhatnak.

Időközben megérkezett a szabadkai menekülttáborból is a négy fiatalember. Mint elmondták, Afganisztánból érkeztek, tíz hónapja vannak Szerbiában, ebből egy hónapja Szabadkán. A táborral elégedettek és örülnek a tornára való meghívásnak.

A FOCI, MINT HOROG

Az Oltalom Sportegyesületet 2005-ben Budapesten szociális munkások, főiskolai tanárok és veterán profi sportolók hozták létre, olyan közösségként, amelyben azok is élvezhetik a sportokat, akiknek erre a piaci alapokon működő egyesületekben nincs lehetőségük – mondta el Rákos András. Kezdetben felnőtt korú hajléktalanokkal foglalkoztak, 2007 óta fiatalabbakkal is, akiket különböző programokba vontak be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jobban formálhatók ilyen módon, a sport egy eszköz, amellyel bevonják őket a szociális szolgáltatásokba, mint amilyen a családsegítés, munka vagy albérlet keresése, de segítenek a középiskolai, főiskolai esetleg az általános iskolai tanulmányok befejezésében is.

„A foci egy horog, amely által a fiatalok megláthatják, hogy milyen opciók közül választhatnak, bekerülnek egy közösségbe, barátaik, céljaik lesznek. Külföldi bajnokságokra is visszük őket, ami által bővül a látókörük, külföldi barátságok köttetnek, motiváltak lesznek a nyelvtanulásra és felejthetetlen élményekkel gazdagodnak” – összegezte az egyesület elnöke.