A kelebiai Majdán partján felgyűrt gatyában, „limenkás” sörrel a kézben, „lazán meg faszán” nyomja a szöveget egy fiatal srác. Az első szónál ismerős a vajdasági hangzás, ott a SU a rendszámtáblán és átsüt a homokon a pannon-tengeri életérzés. Minden ízében itthoni a szabadkai rapper, SICK zenéje, és pörgetik is rendesen a klipeket a vajdasági fiatalok, pedig senki sem nyomja, nem menedzseli különösebben. Készüljük a nyárra egy kis hazaival, ismerjük meg SICKet, a bácskai rappert, aki szereti Vajdaságot, nincs elszállva magától és van mit mondania a világról. Interjú.

Miért választottad a SICK művésznevet?

– A barátaimmal összeültünk és ötleteltünk, hogy mi is lenne a legjobb név számomra. Valami olyan kellett, ami rövid, ütős és valahogy jellemző is rám. Ezért döntöttem a SICK mellett.

Az amit hallunk, hamisítatlan hiphop. Hogy jött ez a stílus? Egyáltalán, te hogyan definiálod a zenédet?

– Már kiskoromban magával ragadott ez a szubkultúra. Nagyon megtetszett a benne rejlő összetartás, maga a műfaj szókimondósága és lazasága. A saját zenéimet konkrétan nem is tudnám definiálni, én csak önmagamat adom.

Mennyi ideje foglalkozol zenéléssel?

– Dalszövegírással négy éve foglalkozom, az első zenémet kb. két éve adtam ki.

Van egy Trianon című dalod és más szövegekben is felbukkan ez a téma, a Keserű sorsok című dalban azt mondod: „Vajdasági magyar vagyok, a Trianonnak áldozata maradtam”. Mennyire nyomja rá az itt élőkre a bélyegét az, hogy Szerbiában magyarként élnek? Mit jelent ez a te számodra?

– A Trianon című dalom második része most íródik, ebből idéznék néhány sort:

„Magyarhonban rác vagyok, Szerbiában meg csak egy hülye magyar,

Nem becsülnek meg sehol, de a szívem csak Vajdaságért kapar”

Ez, gondolom, válasz a kérdésre.

Több dalban is felbukkannak különböző haverok, zenészek. Kik ők, hogy találtátok meg egymást?

– Mikor a zenélésbe belekezdtem, akkor felkeresett egy Johnny B nevezetű illető, akivel a „Maradsz egy emlék” című dalomat készítettem el, ami a csatornám egyik legnézettebb videoklipje, közel 13000 megtekintéssel. Azóta Johnnyval szétváltunk és mindketten a saját utunkat járjuk, ő inkább az RnB-ben mozog, én pedig maradtam a hiphopnál.

Szerettem volna alakítani egy rapcsapatot, amely vajdasági kezdőkből áll, de ez sajnos meghiúsult, mivel az általam beszervezett tagok nagy része külföldre ment dolgozni, és így közös projektekre nem jutott elég idő.

Azóta pár magyarországi, hozzám hasonló kezdő/feltörekvő rapper is megkeresett a neten és készítettünk pár közös zenét, továbbá egy szabadkai lánnyal, Kricskovity Zsanettel is készítettem egy dalt „Süt a Nap” címen, amely már közel 7000 megtekintésnél jár.

A leggyakrabban visszatérő üzeneted úgy szól, hogy nem változol, az maradsz, aki voltál. Miért fontos beszélni az önazonosságról, arról, hogy tudod, mennyit érsz, tudod ki vagy? A fiataloknak szerinted szükségük van az ilyenfajta megerősítésre?

– A hiphop egy szövegcentrikus műfaj, amelyben az önkifejezés és az előadó által átélt érzések játszanak központi szerepet. Magamat egy stabil személyiségnek vallom és tudom, ki vagyok, hogy honnan jöttem, hová tartok, és ezt fontosnak tartom belevinni a zenéimbe, mert ezzel egyfajta önbizalmat adok magamnak és azoknak is, akik nem csak hallgatják a zenéimet, de meg is értik a mondanivalómat.

Nemrég részt vettél az X-faktor tehetségkutató szabadkai válogatóján. Milyen élmény volt? Hogyan fogadtak? Továbbjutottál?

– Az X-faktor szabadkai előválogatója számomra nagy élmény volt, rendkívül kedves fogadtatásban részesültem. Sajnos nem jutottam tovább, de nem is annak reményében jelentkeztem, mivel tisztában vagyok magammal, a képességeimmel és tudom, hogy még nem vagyok érett egy ekkora kaliberű versenyhez. Inkább szórakozásból jelentkeztem.

Szoktál élőben fellépni? Hol lehet téged esetleg színpadon látni?

– Számtalan fellépési lehetőségem volt már különböző diszkókban, kávézókban. A legjelentősebb felkérést a szegedi SZIN fesztiválról kaptam, de mint már mondtam, tisztában vagyok a saját képességeimmel és még nem tartom magam olyan jónak, hogy egy hasonló rendezvényen fellépjek.

Egyedül írod a dalok szövegeit és a zenét vagy vannak alkotótársaid?

– A dalok szövegeit egyedül írom, sőt még másoknak is be szoktam segíteni az írásban. Az alapzenéket három magyarországi beatmaker készíti el nekem, rosszabbik esetben ingyenes internetes alapokat használok fel.

A magyar rap már önmagában kicsit furán hangzik. Az viszont, hogy vajdasági magyar rap, egész ritka dolog, a közönsége is szűkebb. Milyen jövőt jósolsz az itthoni rappereknek?

– A vajdasági magyar rapperek sajnos nem kapnak elég teret ahhoz, hogy kitörjenek, pedig Vajdaságban is vannak tehetséges fiatal rapperek, változatos szövegvilággal.

Sajnos, sokan nem elég kitartóak és már az elején feladják, amit nem kéne, mert rengeteg időt, pénzt és kreativitást bele kell fektetni ahhoz, hogy évek múltán sikeresek legyenek.

Generációdból is nagyon sokan külföldön tervezik a jövőt. Téged meddig és mi tart itthon?

– Hosszútávon Vajdaságban, Szabadka területén szeretnék majd élni, de a közeljövőben szeretnék kimenni külföldre dolgozni pár évre, hogy anyagilag bebiztosítsam magam és egy normális életet tudjak itthon elkezdeni. Engem minden ideköt, a család, a barátok és hát szeretem Vajdaságot.

Hobbi vagy hivatás a zenélés? Mit tanulsz? Tervezel-e zenészkarriert vagy valamilyen „tisztességes mesterségből” szeretnél majd megélni?

– Jelenleg a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskolában vagyok végzős tanuló, közúti közlekedési szakon. A zenélés hobbinak indult, de mára már az életem részévé vált és bízom benne, hogy később ez lesz a hivatásom is.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, kattinthat Sick Facebook-oldalára és Youtube-csatornájára. Csak lazán meg faszán 🙂