Adott egy Vajdaság szerte népszerű, több ezer embert, elsősorban kisgyermekes szülőt megmozgató rendezvény, amely a Mosolytenger Gyerekfesztivál nevet viseli, s amelyen nem a szülők pénztárcájától függ, hogy ki hányszor nézi meg az előadást, ki hányszor ugrálhat a trambulinban, ki hányszor mászhat falra, dobhat távolba, ugrálhat zsákba… nem számít, mert a zentai Népkertben található, több mint kétszáz játékhelyszín mindegyike ingyenesen vehető igénybe. És emellett az ingyenes játékok közben még garasokat is lehet gyűjteni, amelyeket később be lehet váltani a Fabatkaboltban.

Nincs oku(n)k mosolyogni – közönségkedvenc programok maradhatnak el a Mosolytenger Gyermekfesztiválon

Az egyik legsikeresebb és legtömegesebb vajdasági gyerekprogram megrendezése nem vált kérdésessé, azonban miután a zentai önkormányzat jelentősen csökkentette az ingyenes rendezvény támogatására szánt összeget, a szervezők jelezték, a legköltségesebb és egyben legnagyobb népszerűségnek örvendő programok az idén elmaradhatnak. A VIII.

Első alkalommal kemény feladat volt a rendezvényt megszervezni és hozzá támogatókat biztosítani, de amikor megvolt az első sikeres Mosolytenger, utána úgy tűnt, minden sínen van. Aztán a zentai önkormányzatban gondoltak egyet, és azt találták ki, hogy „ne adjuk ám oda ennek a rendezvénynek azt az összeget, amelyet tavaly biztosítottunk arra, hogy minden zökkenőmentesen működjön, de ne is felezzük meg, hanem még annál is kevesebbet adjunk neki”. Ja, és dobjuk át a támogatási kérelmüket a művelődési pályázatokból az idegenforgalmiba, ott úgyis kevesebb a pénz, így majd nem lesz annyira feltűnő. Így lett a 250 ezer dináros támogatásból 100 ezer, és így kérdőjeleződött meg egyes, a gyerekek által közkedvelt programok megrendezése.

Hogy miért csökkentették 150 ezer dinárral a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt alkotta hatalmi koalíciót képviselő városvezetők a támogatást? Azért, mert Zsoldos Ferenc, a rendezvény főszervezője a Magyar Mozgalom tagja, és a képviselő testületi felszólalásaiban igen kemény bírálatokat fogalmaz meg a város irányításával megbízott hatalom számlájára.

A várost vezetőknek nem számít a gyermekek kacaja, a szülők mosolya, az, hogy egész Vajdaságból rengetegen jönnek Zentára szórakozni, kikapcsolódni. Igazából semmi se számít, csak a bosszú. Ebben az esetben az ostor a gyerekeken csattan. De őket ez sem érdekli. Annyira kicsinyes, annyira szánalmas, és ami a legszomorúbb: ez így mind együtt tipikusan VMSZ-es.

És ezután egyeseknek még van képük azt állítani, hogy ők mindent megtesznek az itteni magyarságért. Remélem, egyre többen mondják nekik: köszönjük, de nem kérünk a segítségetekből, nem kérünk belőletek.

Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt