Több hónapig tartó huzavona után enyhülni látszik a macedóniai politikai válság, ugyanis szerdán Đorđe Ivanov államfő Zoran Zaevet, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnökét bízta meg kormányalakítással. Zaev biztosította az államfőt arról, hogy megvan a kormányalakításhoz szükséges többsége három albán párttal együtt és kötelezte magát, hogy az ország unitáris jellegét fogja fejleszteni.

Zaevnek 20 napja van arra, hogy a parlament elé terjessze kabinetjét.

Ivanov március óta nem volt hajlandó Zaevet megbízni a kormányalakítással, ezen álláspontján azután változtatott, miután május 1-jén találkozott a State Department képviselőjével.

A tavaly decemberi választások óta tartó válság április végén tetőzött, amikor a Zaev vezette többség Talat Xhaferit, az Integrációs Demokratikus Unió politikusát választotta meg házelnöknek. Ekkor az utcán tiltakozó tömeg betört a Szobránye épületébe.

A témával kapcsolatos olvasnivaló:

Tizenöt ember ellen adtak ki elfogatóparancsot a macedón parlament elfoglalása miatt

A macedón rendőrség tizenöt ember ellen adott ki elfogatóparancsot, mert azzal gyanúsítják őket, hogy részt vett abban az akcióban, amelynek keretében csütörtök este betörtek a szkopjei parlamentbe. Hat gyanúsítottat már elfogtak, őket azzal vádolják, hogy a tüntető tömeg tagjaiként munkájuk végzésében akadályozták a hivatalos szerveket.

Jugóvízió

Szinte a Vardartól a Triglavig terjed ezekben a napokban az a térség, amelyen belül megszámlálhatatlan válság tört ki. Forrong az egykori Jugoszlávia minden egyes tagköztársasága, kivéve Szlovéniát. A leginkább Macedóniában feszült pattanásig a helyzet.