Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség keresetét, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyarul is lehessen felvételi vizsgát tenni az Újvidéki Egyetem Jogi Karán. A döntés április 13-án született meg, most a magyarországi Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra. Értesülésük szerint a bíróság indoklás nélkül hozott negatív döntést, írásbeli indoklást még most sem kapott a Vamadisz. A lap megkereste a diákszervezet elnökét, Sóti Attilát, aki azt mondta, rendkívüli hírzárlat van érvényben a diákszövetségnél.

A lap emlékeztet, hogy Sóti korábban azt mondta, amennyiben a bíróság ellenük döntene, és az utolsó szerbiai jogorvoslati lehetőséget is kimerítenék, a Vamadisz nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz forduljanak.

A Magyar Nemzet úgy értesült, mikor megszületett a bírósági döntés, és a kar jogi képviselője értesítette a vezetőséget, tapsviharral nyugtázták a döntést a rektor által vezetett dékáni értekezleten.

Az ítélet elsőfokú, várhatóan a diákszervezet fellebbezni fog ellene.

Egyébként a jogalapot az a tartományi szintű rendelet biztosítja, amelynek értelmében Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is. A rendelet 2015 tavasza óta van érvényben. Az ügy érdekessége, hogy a jelenlegi tartományi kormányban épp az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság élén áll VMSZ-es káder, mégpedig Nyilas Mihály. Ráadásul Nyilas az elnöke a néhány hónapja megalakult Vajdasági Magyar Jogászegyletnek, amely 9 nappal a titkosított bírósági döntés meghozatala előtt adott ki egy közleményt, amelyben kiáll a Vamadisz mellett.

„A Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) legutóbbi közgyűlésén egyhangúlag úgy határozott, hogy támogatja a Vajdasági Magyar Diákszövetséget (VAMADISZ) az Újvidéki Egyetem Jogi Karával folytatott perében, amely a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvükön történő felvételi vizsga megtagadása miatt folyik.

Mint az köztudott, a Tartományi Képviselőház 2015. március 8-ai rendelete kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy a felvételi vizsgákat a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul is megszervezzék.

Mivel nagy a hiány a magyar jogászból az egész tartományban és szükséges a fokozott utánpótlás, fontos a jogszabályt mielőbb betartatni, elérni, hogy a magyar nyelvű felvételi vizsgákat mielőbb megszervezzék az említett karon is.

Az ügy gyors és eredményes megoldása érdekében az Egylet folyamatos szakmai segítséget nyújt a VAMADISZ-nak” – áll a közleményben.

A döntés óta több mint egy hónap telt el, Nyilas sem illetékes tartományi titkári, sem pedig a jogászegylet elnökének minőségében nem nyilatkozott az ügyről.