Ivica Dačić külügyminiszter szerint hazugságok vezettek a nemzetközi közösség koszovói beavatkozásához és az 1999-es NATO-hadműveletekhez.

Az RTS-nek nyilatkozó szocialista elnök, aki a kilencvenes években is a párt magas rangú tisztségviselője volt, arról beszélt, hogy egy megszervezett történet létezik, amelynek célja legitimmé tenni a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) céljait. Dačić szerint William Walker az EBESZ akkori misszióvezetője volt az, aki hazug indokot kreált a bombázásokhoz, de arról is beszélt, hogy a Račak faluba történtekkel kapcsolatos hazugságok is csak arra szolgáltak, hogy igazolják a nemzetközi közösség intervencióját.

Račakon 1999. január 15-én 45 helyi lakost gyilkoltak meg a szerb erők, zömében felnőtt férfiakat, de volt közöttük kettő gyerek és néhány idős személy is. A szerb oldalon egyetlen áldozat se lett. Ezzel szemben a szerb fél azóta is azt állítja, minden áldozat az UÇK soraiba tartozó terrorista volt.

Dačić is ezen gondolat mentén jelentette ki, hogy a katonai beavatkozást egy hazugsággal indokolták. Szerinte nem voltak az áldozatok között gyermekek és nők.

Mint hozzátette, senki se vitatja, hogy voltak áldozatok, hogy emberek haltak meg, de sok a túlzás. Dačić szerint a közzétett 100 ezer áldozat helyett a szerbekkel együtt 11 ezren haltak meg Koszovón.