Az interneten működő online shopok 90 százaléka a szürkezónában tevékenykedik, figyelmeztetett Goran Papović az országos fogyasztóvédelmi szervezet elnöke. Mint mondja, hihetetlen, de mégis tény, hogy senki se felügyeli Szerbiában a netes kereskedést és nem is ad tanácsokat a vevőknek, hogy mindenképp ellenőrizzék, az eladó jogi vagy természetes személy, ezért az emberek gyakran futnak rá átverésre.

Ha jogi személyről van szó, ellenőrizni kell a működését a cégjegyzékben vagy pedig a jegybank oldalán, hogy a számlája nincs-e zárolva, a honlapon pedig szerepelniük kell az eladó adatainak. Problémát jelent a csempészáru vásárlásra is, így megtörténhet, hogy egy külföldön olcsóbban megvásárolt telefonhoz jutunk hozzá, majd a bekapcsolás után a gyártó értesítést kap az illegális ügyletről. Összességében az interneten árusított termékek 90 százaléka hamis vagy a szürkezónában mozog, mondja Papović.

Az internetes vásárlásra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a bolti üzletelésre, ezért ellenőrizzük, hogy milyen oldalon, kiktől vásárolunk – figyelmeztetnek a fogyasztóvédők.