A menekültek ideiglenes ellátására szolgáló tervezett objektumok ügyéről nyilatkozott a Subotičke novine lapnak Nenad Ivanišević a Vulin vezette munkaügyi tárca államtitkára, aki közben érdekes mondatokat is megfogalmazott.

A kérdésre, hogy sor kerül-e az üggyel kapcsolatban rendkívüli képviselő-testületi ülésre, a projektum fő felelőse a következőket nyilatkozta:

„Igen, beszéltem erről a polgármesterrel és elégedettségemre szolgál, ha összehívják ezt az ülést és felszólalhatok. Ha a vkt és a város úgy döntenek, nem akarják ezt az objektumot, ismét beszélünk a donátorral és az érdekeltekkel. Véleményem szerint a szabadkaiakra nem jellemző, hogy petíciót gyűjtenek bajban lévő anyák ellen. Szeretném, ha ez csak azok kísérlete lenne, akik nincsenek hatalmon Szabadkán ezért akadályoznák meg egy jó ötlet megvalósulását, amelyre Norvégia biztosítana pénzt Szabadkának. Nem kis összeg az 500.000 euró, számos város igényelné ezt.”

Ebben a nyilatkozatban az az érdekes, hogy az egyedüli párt, amely két közlemény útján is arra szólította fel a polgárokat, hogy írják alá a petíciót, az a Vajdasági Magyar Szövetség volt. Múlt heti írásos megnyilatkozásukból egy részlet: „A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete és frakciója szeretné emlékeztetni Maglait, hogy a VMSZ volt az egyedüli párt, amely Jogos felháborodás címet viselő közleményében reagált erre a hírre és a polgárok mellé állt az aláírásgyűjtés folyamatában. Ennek a polgári kezdeményezésnek eredményeképpen 3761 szabadkai polgár írta alá azt a petíciót, amit most Maglai Jenő, felébredve csipkerózsika álmából, politikai poénszerzés céljára akar felhasználni.”

Ennek alapján felmerül a kérdés, hogy vajon Ivanišević nem tudja, hogy a VMSZ hatalmi párt létére állt a petíció mögé vagy pedig vágyálmát közölte fenti megnyilatkozásával.

Egyébként a Gerontológiai Központ sokéves igazgatója, aki jelenleg a Vulin vezette munkaügyi tárca államtitkára, a lapnak azt mondta, aggodalomra nincs ok, nem fognak menekültek települni Szabadkára, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem szándékoznak Szerbiában maradni. A hat épület ideiglenes szállásként szolgál majd azoknak, akik menedékjogot kértek az országban, itt hat anyát helyeznek majd el gyermekeikkel.

Ivanišević, aki jelenleg a Rasim Ljajić vezette szociáldemokrata párt tagja, elmondta, az objektumok a város tulajdonába kerülnek, senkinek sem áll szándékában menekülteket telepíteni Szabadkára, az építményeket nem lakásként ítélik oda.

Az államtitkár elmondta, ő maga kérte a norvég donátorokat, hogy Szabadka kapja meg ezt a projektet, ugyanakkor szerinte nem szíriai vagy afgán menekültekről van szó, hanem kubai és ukrajnai személyekről beszél.

A témával kapcsolatban megjelent korábbi szövegek:

Szabadka: Menekültcsaládok elhelyezésére építenek házakat

Hat objektumot épít a szabadkai önkormányzat, amelyekben olyan menekültcsaládokat helyeznek majd el, amelyek menedéket kértek Szerbia területén – közölte a Beta hírügynökség. Az objektumok urbanisztikai tervének nyilvános prezentációja keretében az érintettek május 3-ig kaphatnak részletes információkat a város építésügyi titkárságán. A projektum értelmében hat, egyenként 44 négyzetméteres objektum épül majd, a Gerontológiai Központ keretében a Március 27.

A VMSZ saját maga ellen gyűjt aláírásokat (?)

A Szabad Magyar Szó is közölte néhány napja a hírt, miszerint a szabadkai Gerontológiai Központ részeként migráns családok elhelyezésére hat házat építenek Szabadkán. Emlékeztetőül, íme ez a hír: Hat objektumot épít a szabadkai önkormányzat, amelyekben olyan menekültcsaládokat helyeznek majd el, amelyek menedéket kértek Szerbia területén – közölte a Beta hírügynökség.

A VMSZ látszattevékenységet folytat menekültügyben

A szabadkai városvezetés fű alatt igyekszik a polgárok érdekeivel ellentétesen biztosítani a menekültek számára történő lakásépítés jogi hátterét. Hatalmas pénzeszközöket kívánnak erre a projektumra fordítani, norvég forrásokból, amiből nem kizárt, hogy valamennyit nem rendeltetésszerűen fognak felhasználni – hangzott el a Magyar Mozgalom Esték a Buckákban elnevezésű rendezvénysorozatának szerda esti fórumán, amelynek napirendjén a Gerontológiai Központ Március 27-e utcai létesítménye keretében tervezett menekültlakások építése szerepelt.

„Nem(csak) a migránslakások a kérdés Szabadkán”

Maglai Jenő a Mozgalom a polgári Szabadkáért erősen megfogyatkozott frakciójának vezetője május 9-én beadvánnyal fordult Bunford Tivadarhoz, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökéhez, amelyben rendkívüli VKT összehívását kéri a Városi Képviselő-testület elnökétől a tervezett migránslakásokkal kapcsolatban. Maglai Jenő, aki csöndben kivárta, hogy sikeres legyen a petíció, képtelen arra, hogy összeszedjen 23 tanácsnoki aláírást és ő maga kezdeményezze a rendkívüli Városi Képviselő-testületi ülést.

A VMSZ nyomást gyakorol önmagára(?)

A VMSZ szabadkai szervezetének május 10-i keltezésű (sajnos) gyönyörűen példázza azt, hová süllyedt mára ez a párt, ennélfogva annak városi szervezete is. Sérteget, hazudik, hárít, félrebeszél és látszatpolitikát folytat. Sérteget: a terjedelmes közleménynek mintegy a fele nem a szabadkai polgárokat most leginkább foglalkoztató kérdéssel, a menekültválsággal foglalkozik, hanem Maglai Jenő személyével, annak sértegetésével és pocskondiázásával.