A kormányépülethez hirdetett meg tiltakozó megmozdulást május 19-re Milan Stamatović Čajetina polgármestere. A zlatibori község polgárai bejelentették: erőgépekkel jönnek a helyszínre és amennyiben nem teljesítik követeléseiket, készek megdönteni a kormányt is. A tiltakozók azért jönnek, hogy építési engedélyt kapjanak egyedülálló projektumuk az Arany Gondola nevet viselő zlatibori felvonórendszer kiépítésére, de ha a kormánynál továbbra is süket fülekre találnak, bővíteni fogják követeléseik listáját.

A szervezők kotrógépekkel és más munkagépekkel készülnek a tiltakozásra, így 2000. október 5. után ez lesz az első ilyen megmozdulás.

A szervezők egyike elmondta, ők nem viskókat fognak ledönteni Belgrádban, mint ahogy a Savamala negyedben tették, hanem a kormányt fogják megdönteni, amely a polgárok érdekei ellen dolgozik.

Čajetina önkormányzata saját költségvetéséből szándékozik kiépíteni az Arany Gondola nevű felvonórendszert, amely Milan Stamatović polgármester szerint a leghosszabb felvonó lesz a világon. Eddig két össznépi munkaakciót szerveztek ennek előkészítésére, a másodikat május 1-jén, az államtól azonban nem kapnak erre építési engedélyt. Szerinte ha a Belgrád víziváros nevű fantomprojektum építési engedélyt kaphatott, akkor nekik is ki kell azt adni. A munkaakció során nyolc tartóoszlop alapjait már kiásták és elkezdték a betonozást is, az építési felügyelőség pedig kiszállt a terepre és csupán megállapították, hogy nem állították vissza az építési területet eredeti állapotába.