Az egészségügyi könyvecske és a „piros” vezetői engedély kötelező cseréjét sokan, az órákig tartó sorban állás helyett, az ország elektronikus ügyfélkapuján (eUprava) keresztül próbálták meg lebonyolítani, általában sikertelenül.

Az alkalmazást 2010 óta fejlesztik és a https://www.euprava.gov.rs/ kormányzati cím alatt érhető el. Amennyiben kellően nagy méretű képernyővel rendelkezünk (kisebb felbontásnál az elemeket a böngésző egymásra tolja, így például a nyelvválasztásra vagy a regisztrációra nem lehet kattintani ) az oldal a tolóablakos sorban állás helyett kényelmes ügyintézést ígér.

Hét nyelv és két írásmód közül választhatunk, de érdemi munkára csak a szerb nyelvű verzió alkalmas. Például a közlekedéshez tartozó menüpont alatt magyar nyelven azt a választ kapjuk hogy: „A keresett élethelyzethez pillanatnyilag nincs elérhető szolgáltatás”, míg ugyanitt szerb nyelven harminckét különféle ügyintézést választhatunk, köztük az aktuális vezetői engedély cseréjét is.

A belépéshez szükségünk van az elektronikus csippel ellátott személyazonossági igazolványunkra és egy a számítógépünkhöz kapcsolt kártyaolvasó eszközre. Ennél a pontnál egy csomó technikai problémába ütközhetünk. Először is ha gépünkön Linux vagy iOS operációs rendszer fut máris elbuktunk, ugyanis az alkalmazás csak Microsoft Windows környezetben kommunikál a személyazonossági igazolványunkkal, de ebben is válogatós, az XP túl elavult, a 10-es túl modern neki. Ha megvan a megfelelő Windows-unk, akkor már csak egy régi Internet Explorer böngészőt kell hozzá kerítenünk. A Firefox, Chrome, Safari de még az IE utód Microsoft Edge sem megfelelő. Amennyiben kellő szerencsénk és kitartásunk volt és eljutottunk eddig, „már csak” néhány Java telepítésre, frissítésre és biztonsági beállításra van szükségünk, hogy csipes igazolványunkat elfogadja az alkalmazás.

Sikeres regisztráció után mehetünk a kívánt „tolóablakhoz” és megkezdhetjük az ügyintézést. Itt további kihívások várnak ránk. Gyakran előfordul, hogy helyes űrlapkitöltés esetén sem fogadja el a rendszer a kérelmünket. Egy kiválasztott lehetőség, például B kategóriás jogosítvány cseréje után, az alkalmazás „visszadob”, hogy válasszuk ki a jogosítvány kategóriáját.

Mindezek tükrében megállapítható, hogy nem lehetetlen a szerbiai elektronikus ügyintézés, csak kellő türelem, kitartás, szabadidő, technikai háttér és szakmai ismeret kell hozzá.