A szabadkai Szab-way színházi szervezet darabja lett a legjobb a Tatabányán márciusban megrendezett MOST Feszten, a szakmai- és közönségzsűri véleménye szerint is. A díjat szombaton adták át Szabadkán az MTTK dísztermében.

A Szab-way 2015. január 14-én mutatta be a Gaudeamus Igitur című előadását a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében, ahol ezt eddig összesen hússzor játszották. Vendégszerepeltek továbbá Magyarkanizsán, Újvidéken, Óbecsén, Topolyán és Adán, valamint kétszer magyarországi közönség előtt is felléptek: Kiskunhalason és Tatabányán. Az előadás az oktatás jelenlegi helyzetével, visszásságaival, problémáival foglalkozik. A darab úgy készült, hogy a csapat tizennégy tanügyi dolgozóval készített interjút, és az általuk elmondott problémák kerültek feldolgozásra. A tatabányai fellépés a MOST Feszt, azaz a Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivál keretében zajlott, ahol a társulat stúdiószínházi kategóriában nyert díjat. A fesztivál szervezői kifejezetten vidéki, független és határon túli együttesek előadásait hívják meg, ezért ez a rendezvény hiánypótló. A díjat Crespo Rodrigo, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója Szabadkán adta át Mezei Zoltánnak, a Szab-way színházi szervezet művészeti vezetőjének.

– Nemcsak nekem, hanem a zsűrinek, a közönségnek és a közönségzsűrinek is, tehát mindenkinek egyöntetűen a legmesszemenőbbekig tetszett az előadás. Szerették, hogy ilyen bátran nyúlt az együttes ehhez a témához és ebben naprakész volt. Iszonyatos ereje van az előadásnak, annak hogy így dolgoztok együtt és elejétől a végig minden belőletek van. Gyakorló színházigazgatóként nagyon irigykedtem, hogy ilyen társulati erőtök van. Az, hogy valakik a szabad idejükben állnak össze és tűzik ki célul, hogy bizonyos témákat feldolgozva előadásokat hozzanak létre, az egy plusz erő. Akármilyen professzionális gépezet van az ember mögött technikában, pénzben, színészekben, nem feltétlenül tudja ezt a minőséget és ezt a katarktikus élményt nyújtani a nézőknek, mint a ti előadásotok – méltatta a darabot és annak készítőit Crespo Rodrigo és felolvasta a közönségzsűri által megfogalmazott véleményt is: „A szerzők az oktatásügy aktuális problémáit felvető szatirikus feldolgozásáért, valamint a Szab-way színházi szervezet tagjainak kimagaslóan sokoldalú karakterformálásáért és a példaértékű társulati alkotómunka elismeréseként a Szab-way színházi szervezet (Szabadka) előadása, a Gaudeamus Igitur a közönségzsűri díját nyerte el.”

Mezei Zoltán megköszönte a díjat és a bemutatkozási lehetőséget. Emellett köszönetét fejezte ki a színészeknek a két éves önfeláldozó munkáért, az MTTK-nak, amiért otthont adott a előadásnak, továbbá minden alkotónak, aki valamilyen módon részt vállalt abban, hogy a produkció megszülessen. – Amíg a közönség részéről igény van, játszani fogjuk az előadást. Hasonló jellegű új produkció mostanában nem fog készülni, azonban folyamatosan műsoron van a kArc irodalmi kávéház, és az Összművészeti estek nevű rendezvény – ismertette a Szab-way terveit Mezei Zoltán.