Száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án egy portugál kisváros, Fátima mellett három gyermeknek megjelent a Szűz Mária. Francisco Marto, Jacinta Marto és Lúcia de Jesus dos Santos pásztorgyerekek még öt alkalommal láthatták Szűz Máriát, aki három üzenetet, titkot is rájuk bízott. Minden hónap 13-án ismétlődtek a jelenések és az utolsót hetvenezren is láthatták. Ekkor a Nap tüzes koronggá változott és úgy tűnt, a földre zuhan. A gyerekek közül ketten néhány éven belül meghaltak spanyolnáthában, Lúcia apácaként élte le életét, 2005-ben halt meg. A Szűzanya által rájuk bízott titkokból kettőt nyilvánosságra hozott, a harmadikat visszatartotta és csak később ismerhette meg a világ. Az első a pokol félelmetes látomása volt, a második titok az első világháborúnál is szörnyűbb háború eljövetelét jelezte. A harmadik titkot Lúcia leírta és azt a Vatikán titkos levéltárában őrizték. Ez a kereszténység üldözését és a pápa ellen elkövetett merényletet jósolta meg, amely 1981. május 13-án be is következett. II. János Pál pápa, miután megbizonyosodott a jóslat helyességéről, nyilvánosságra hozta azt 2000-ben. A golyót, amely megsebesítette Fátimában helyezte el, a Szűz Mária szobor koronájában.

A fátimai zarándokhely kétszer akkora, mint a Szent Péter tér Rómában, a Jelenési kápolna pont oda épült, ahol a tölgyfa állt, amelynél az első jelenés történt. A hívők közül sokan térden csúszva teszik meg a hosszú utat a márványlapokon a kápolnáig. Évente közel hatmillióan keresik fel a Mária-kegyhelyet.

A főszentélytől másfél kilométerre található a Szent István kápolna, külföldön élő magyarok adakozásából épült fel. Kondor Lajos magyar szerzetesnek, aki a zarándokhelyen szolgált nagy szerepe volt abban, hogy Francisco és Jacinta Martot boldoggá avatta II. János Pál pápa 2000-ben. Kondor atya Lúcia nővér bizalmasa volt, Lúcia elmondta neki halála előtt a történelmi jóslatokat.

Ferenc pápa a mai napon, a századik évforduló alkalmából szentté avatja Francisco Martot és Jacinta Martot fátimai látogatása során. A szentté avatásukhoz szükséges csodát egy brazil kisfiú gyógyulása szolgáltatta. Ferenc pápa a látogatás előtti videoüzenetében többek között azt mondta: „ …a legszebb virágcsokrot ajánlom fel Máriának, amit Jézus rábízott a szívünkre, vagyis testvéreinket és nővéreinket az egész világról”.