A hágai nemzetközi törvényszék bírói elvetették Ratko Mladić tábornok arra vonatkozó kérelmét, hogy átmenetelig engedjék szabadlábra moszkvai gyógykezeltetése miatt. A bíróság Moszkva garanciái ellenére sincs meggyőződve arról, hogy Mladić visszatérne a scheveningeni fogdába.

A boszniai Szerb Köztársaság egykori katonai parancsnoka a srebrenicai népirtás és hat másik községben 1992 és 1995 között történt lakosságkiűzés ügyében várja az elsőfokú ítéletet a fogdában. Védői márciusban kérték szabadlábra helyezését, de a bíróság szerint az, hogy 2011-ig szökésben volt, elég ok arra, hogy ne legyenek meggyőződve arról, hogy vissza is térne, ha elengedik.

A vádlott jogait szem előtt tartva a bírósági papírokból kihúzták, hogy milyen betegségben szenved és más hivatalos forrásból sem tudható, hogy milyen tünetekkel kezelik őt. Állítólag három agyvérzést is túlélt 2011. májusa végén, mielőtt letartóztatták volna. 2013. júniusában a törvényszék tárgyalótermében Mladić megköszönte a törvényszéknek és az egészségügyi személyzetének, hogy „megmentették az életét” és „visszahozták a sírból”.

A védelem szerint Mladić állapota folyamatosan romlik, ezért kérték, engedjék el Oroszországba, ahol egy klinika vállalta, hogy fogadja a vádlottat. A pénteki hágai döntésben az szerepel, hogy a Mladićnál járt független orvosi csoport megállapította, a vádlott a nemzetközi mércéknek megfelelő orvosi ellátásban részesül.

(Forrás: Beta/N1, Fotó: Reuters)